22 / 11 / 2024

20 yıl vade kampanyası konut stoklarını eritti!

20 yıl vade kampanyası konut stoklarını eritti!

Emlak Konut GYO öncülüğünde başlayan ve GYODER ve KONUTDER üyelerinin de katıldığı 240 ay vadeli kampanya, stokları eritti.


Konut sektöründe 1 Şubat’ta başlayan 20 yıl (240 ay) vadeli kampanya, konut stoklarını bir ayda hızla eritti. Emlak Konut GYO öncülüğünde başlayan ve GYODER ve KONUTDER üyelerinin de katıldığı kampanya kapsamında 1 ayda yaklaşık


5 milyar lira değerinde 5 bin adet satış yapıldı

REIDIN ve GYODER tarafından Türkiye İş Bankası desteği ile hazırlanan ‘Yeni Konut Fiyat Endeksi’nin Şubat 2017 verilerine göre, stok erime hızı ortalama yüzde 2’lerden yüzde 6.5’e geldi ve son 16 ayın en hızlı stok erimesi yaşandı. Kampanya ayrıca tüketiciyi senetten banka kredisine de yönlendirdi. Satışlarda yüzde 48 ile son bir yılın en yüksek banka kredisi kullanımı gerçekleşti. Markalı projelerden konut satın alan tüketicinin, banka kredisi kullanım oranı Kasım ayında yüzde 15, Aralık’ta yüzde 22 Ocak’ta yüzde 27 seviyesindeydi. Şubat ayında peşinat kullanım oranı yüzde 29, senet kullanım oranı yüzde 24 olarak gerçekleşti.


Bankaya döndüler

GYODER Başkanı Aziz Torun, 1 Şubat’ta başlattıkları ‘20 yıl vade düşük faiz’ kampanyasının olumlu etkisinin endekste somut bir şekilde görüldüğünü vurguladı. Torun, şunları söyledi: “Endekse göre, stok erime hızının yüzde 6.5’e ulaşması sonucu, yeni konut stoklarında son 16 ayın en


hızlı aylık erimesi yaşandığını görüyoruz. Kampanyanın banka kredisiyle desteklenmesi de sektör adına olumlu bir adımdır.” Endekse göre, markalı yeni konut fiyatları Şubat’ta yüzde 0.46, geçen yıla göre yüzde 2.69 arttı.


Tapuda harç yüzde 25 indi

Gayrimenkul sektörüne konut satışlarını artıracak bir teşvik daha geldi. Tapu işlemleri üzerinden hem alıcı hem de satıcıdan binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül’e kadar binde 15’e düşürüldü. Bu, harçlarda yüzde 25 indirime denk geliyor. Örneğin, 250 bin liralık gayrimenkul için hem alıcı hem de satıcı binde 20’lik bedel üzerinden ayrı ayrı 5’er bin lira ödüyordu. 30 Eylül’e kadar devam edecek düzenleme ile bu rakam 3 bin 750 TL’ye inmiş oldu.


900 milyon TL maliyet

Maliye Bakanı Naci Ağbal, alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer olmak üzere yüzde 4 oranında alınan tapu harcını 30 Eylül’e kadar yüzde 3’e düşürdüklerini belirterek, düzenlemenin bütçeye 900 milyon liraya yakın maliyeti olacağını ancak ekonomide meydana gelecek çarpan etkisi ve satışlardan kaynaklanan diğer vergilerle elde edilecek gelirlerle maliyetin aşağı geleceğini söyledi.


EVDE TEŞVİK ÜSTÜNE TEŞVİK

Gayrimenkul sektörüne son dönemde birçok teşvik verildi. Bunlardan en yenisi, tapu harçlarının yüzde 25 indirilmesi oldu. Sektöre uygulanan teşvikler şöyle:


2016

  1. Konut kredilerinde yüzde 25 olan peşinat kullanımı yüzde 20’ye indirildi.
  2. 150 metrekareden büyük konutlarda KDV yüzde 8’e düşürüldü.
  3. Dönüşüm projelerinde yüzde 25 ek emsal sağlayan yönetmeliğin süresi 30 Haziran 2017’ye uzatıldı.
  4. 27 Ekim’de kentsel dönüşümü hızlandıracak yönetmelik yürürlüğe girdi.
  5. Konut kredi faizleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla bankalar tarafından yüzde 1’in altına çekildi.


2017

  1. Türkiye’den en az 1 milyon dolarlık mülk alan yabancıya vatandaşlık verildi.
  2. Konuttan cayma süresi 36 aydan 24 aya indirildi. 
  3. Konutta KDV oranları indirildi. Yeniden belirlenen rayiç oranlarına göre, yüzde 18 olan KDV yüzde 8’e, yüzde 8 olan KDV yüzde 1’e inmiş oldu.
  4. Gayrimenkul satış sözleşmeleri üzerinden yüzde 1 olarak alınan damga vergisi sıfırlandı.
  5. Gayrimenkul alan yabancı KDV’den muaf tutuldu.
  6. İnşaat taahhüt sözleşmeleri, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat işlerine ilişkin danışmanlık hizmet sözleşmeleri ile yapı denetimi hizmet sözleşmelerine ait damga vergisi sıfırlandı.
  7. Son olarak tapu harcı binde 20’den binde 15’e düşürüldü. 


Vatan 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler