18 / 04 / 2024

Konutta fırsatçılara dikkat!

 Konutta fırsatçılara dikkat!

Ev sahibi olmak isteyenler için fırsatlar sunuyor. Kamu bankalarının birinci el ve ikinci el konutlar için yürürlüğe girdiği düşük faiz, uzun vade ve ödemesiz dönemden meydana gelen kampanyasının ardından, Emlak Konut GYO tarafından da Türkiye'de bir kampanyaya başladı.


Konut sektörünün sivil toplum kuruluşları da kampanya kapsamına alınıyor. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Halkalı Millet Bahçesi’nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, vatandaşların konut alımını kolaylaştırmak için çalıştıklarına dikkat çekip, bu süreci fırsata dönüştürmek isteyenlere izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi.


Bakan Kurum, fiyat artıranlara yaptığı uyarıda, şu ifadeleri kullandı: “Vatandaşımız bize bildirirse bunun biz takibini yaparız. Biz bu çatı altına girenlere (kampanyalar) müsaade etmeyeceğiz. Onun dışında da vatandaşımızın bu noktada kandırılması bizim müsaade edeceğimiz bir şey değil.”


Kamu bankaları kredi faizini sıfır konutta yüzde 0.64, ikinci elde yüzde 0.74’e çekerek 12 aya kadar ödemesiz, 15 yıl vadeli kredi paketi oluşturdu. Emlak Konut da yüzde 5 peşinat, yüzde 10 indirim ve 2 yıl ödemesiz döneminin ardından fiyatı 1 milyon liraya kadar olan konutlarda yüzde 0.69 faiz oranı sağlanıyor.


3.5 milyarlık satış

Emlak Konut GYO’nun ‘Hayallerini Erteleme Türkiye’ kampanyasına ilginin yoğun olduğundan bahseden Kurum, kampanya kapsamında 7 günde 3.5 milyar TL değerinde 3 bin adet konut satışı yapıldığını açıkladı. Bu kapsamda 100 binin üzerinde telefon görüşmesi, form iletimi ve proje ziyaretinde bulunuldu. Emlak Konut GYO’nun Türkiye genelinde yer alan 26 projesinde 10 bin konut kampanya kapsamına alındı.


‘Projeler çeşitlenmeli’

Bakan Murat Kurum, sektör temsilcilerine projelerde yerli-milli malzeme kullanımıyla ilgili öneriler olduğundan bahsederken, aynı zamanda projelerin de çeşitlendirilmesi gerektiğini ilettiklerinden bahsetti. Kurum, “İlçelerimizin ihtiyaç duyduğu otoparkları belediyelerimizle birlikte gidip orada katlı otopark şekliyle belli alanlarda yapacağız. Bunlar özel otopark mantığında halkın ihtiyaçlarını giderecek otoparklar olacak. Bunun dışında yaşlı nüfusun arttığını, yaşlı nüfusa ilişkin bakım evlerine ihtiyacın arttığını, bu projeleri yapmaları gerektiğini söyledik” açıklamasında bulundu.


Dernekler de kampanyada

Sektörün öncü temsilci kuruluşları arasında yer alan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve İnşaatçılar Derneği (İNDER) de kampanyaya katılma taleplerini Bakan Murat Kurum’a gönderdi. Hafta sonu gayrimenkul sektör temsilcileriyle gerçekleştirdikleri görüşmenin içeriğinden bahseden Bakan Kurum, “GYODER, KONUTDER, İNDER temsilcileri ordalardı. Genel çerçevede görüştük, sorunlarını dinledik. Kampanyaya dahil olmak istiyorlar. İsteyen istediği gibi dâhil olabilir. Emlak Konut GYO kampanyasının bütün sektöre yayılmasını istiyoruz. Tüm sektöre yayıldığı zaman, ciddi talebin de olduğunu, hem sektöre hem de istihdama katkı sağlayacağını ifade ettik” diye konuştu.


Müteahhitlere bir de komisyon oluşturduklarından bahseden Kurum, “Biraz yorulmuş ürkmüş bir pozisyondalar, onları cesaretlendirdik. Şu süreç devam ettiğinde hızlı bir şekilde müteahhitlerin yeni projelere gireceğini düşünüyorum. Müteahhitler de piyasanın hareketlenmesini bekliyor. Tüm dünya ve ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Güven aşıladık. Onlara bir komisyon kurduk. Bu ve bundan sonraki döneme ilişkin talepleri, ihtiyaçları neyse bakan yardımcımız başkanlığındaki komisyona iletecekler. Tüketici yasasıyla ilgili, bankalarla ilgili talepleri var. Hem vatandaş tarafını hem yüklenici tarafını düşünmek durumundayız. Onu da anlattık kendilerine. Biz de bunun takipçisi olacağız” açıklamasında bulundu.



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri