28 / 03 / 2024

Savaş konut kredisi faizlerini yükseltecek mi?

Savaş konut kredisi faizlerini yükseltecek mi?

ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi devam ederken ABD’nin İran Devrim Muhafızlarından Kasım Süleymaniye suikast gerçekleştirmesi ve İran’ın ABD üslerine misilleme yapması ile piyasalar oldukça gerildi. Peki konut kredisi faiz oranları jeopolitik risklerden etkilenir mi?



ABD’nin Çin’e uyguladığı ek vergilerle başlayan ticaret savaşları iki ülke arasındaki müzakerelerin ardından kısmen gerginliği azalttı. Gelişen ülke ekonomilerini olumsuz etkileyen gelişme geçtiğimiz yıl Türk Lirasında da önemli baskıya neden olmuştu.


Kısmen dengelenen uluslararası piyasalar ABD’nin İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü'nün Komutanı Kasım Süleymani ve Irak'lı militan grubu Haşdi Şabi'nin Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'i hava saldırısı ile öldürmesi ile ile yeniden hareketlendi.


İran’ın da dün sabah karşı ABD’nin Irak’taki iki askeri üssünü füzeyle vurması Ortadoğu’daki jeopolitik riskleri artırdı. Ancak her iki tarafın da savaş istemediğini açıklaması piyasalardaki korkuyu bir miktar düşürdü.


Dolar kuru dün güne gündemdeki gerginlik ile yükseliş yönünde başladı. Dolar gün içinde 5.98’e kadar çıktıktan sonra gün içinde yüzde 0.40 değer kaybederek 5.95 seviyelerinde tamamladı.


Jeopolitik gelişmeler sonucu dolar kurundaki hareketlilik ve yükseliş yönlü baskı Türk Lirasını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 16 Ocak’ta yeni yılın ilk para politikası kurulu toplantısını gerçekleşecek. Uzmanlar Merkez Bankası’nın 2019’da uyguladığı sert faiz indirimlerinin önden yüklemeli olduğunu ve riskler karşısında indirim uygulamasının riskli olabileceğini bildiriyor.


Politika faiz indirimleri ile maliyetleri azalan ve likiditeye erişimi kolaylaşan bankalar hızla kredi faiz oralarında indirim uygulamışlardı. Kamu bankalarının teşviği ile başlayan indirimler özel bankalarında desteği sonrasında ihtiyaç, taşıt ve konut kredisinde son yılların en düşük oranlarının görülmesini sağladı.


Bireysel kredi türleri arasında en yüksek faiz indirimi konut kredisinde gerçekleşti. Konut kredisi faizleri birçok bankada yüzde 1’in altına inerken, bankaların tabela kredi faiz ortalaması yüzde 1.31 oldu. Güncel olarak en düşük konut kredisi faiz oranı sıfır konutlar için yüzde 0.79’a geriledi. Söz konusu kredinin yıllık maliyet oranı yüzde 10 seviyelerinde yer alıyor.


Politika faiz indirimleri ile hızla düşen bankaların kredi faiz oranları son haftalarda sakin bir seyir izliyor. Ağustos ayından Aralık ortasına kadar sert şekilde düşüş gösteren konut kredisi faizlerinde yaklaşık son bir aydır belirgin bir değişiklik yaşanmadı.


TCMB’nin Ocak ayındaki faiz indirim olasılığına zayıf gözle bakılırken indirim gerçekleşmesi halinde ise daha önceki toplantılara oranla daha düşük ve temkinli bir indirim gerçekleştirilmesi bekleniyor.


Uzmanlar piyasalara bakıldığında beklenmedik bir durum yaşanmadıkça bankaların kredi faiz oranlarında büyük bir indirim yaşanmayacağını bildiriyor. Kredi faizlerinin enflasyon ve kura bakıldığında reel seviyede olduğunu belirten uzmanlar oranların piyasa koşullarında cazip olduğunu ve aşağı yönlü büyük inişlerin mümkün olmayacağı görüşünde.


Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre; en uygun konut kredisi üzerinden 250.000 TL tutarda kredi hesaplama yapıldığında aylık taksitler 3.230 TL oluyor. Kredinin vade sonunda ödemesi de 387.800 TL’ye denk geliyor.