23 / 04 / 2024

Anadolu’da konut kredisi kullanımı artıyor!

 Anadolu’da konut kredisi kullanımı artıyor!

Garanti Mortgage CEO’su Murat Atay Anadolu illerindeki talep artışına dikkat çekti, hane halkı gelir seviyesinin artması ve faizlerin düşüp vadelerin uzamasıyla Anadolu’da mortgage kullanım oranlarının arttığını söyledi...


Garanti Mortgage CEO’su Murat Atay: Son bir aydır kredi faizlerindeki düşüşle birlikte yeniden konut kredilerine olan talepte artış görülüyor.


İlk çeyrekte büyümede frene basan bireysel kredilerde ilk kıpırdanma hareketleri görülmeye başladı. Faizlerin düşüş trendine girmesi ve tüketici güveninin artmasıyla ilk sinyal konut kredilerinden gelirken, Garanti Mortgage CEO’su Murat Atay bu yıl mortgage kredilerinde yüzde 10 büyüme bekliyor. Özellikle Anadolu illerindeki talep artışına dikkat çeken Atay,  hane halka gelir seviyesinin artması ve faizlerin düşüp vadelerin uzamasıyla Anadolu’da mortgage  kullanım oranlarının arttığını söyledi. Atay, önceki yıllarda İstanbul, Ankara ve İzmir’de kullandırılan konut kredilerinin toplamdaki payının yüzde 60 civarındayken bu rasyonun şimdi tam tersi olduğunu dile getirdi. Atay, “Yani sektörün yüzde 60’ı, üç büyük şehir dışındaki Anadolu şehirlerinden geliyor. Artık Anadolu'da ciddi anlamda yeni konut projeleri yapılıyor. Eskiden Anadolu'daki insanların gelir seviyesi büyük şehirlere göre daha düşüktü. Hane halkı gelir seviyesinin artması, faizlerin düşüp vadelerin uzamasıyla Anadolu'da da hareket başladı” dedi. 


SON 1.5 AYDIR TALEP YÜKSELDİ 


Atay,  şöyle devam etti: “Son bir buçuk aydır kredi faizlerinde düşüşle birlikte yeniden konut kredilerine olan talepte artış gözleniyor. Son dönemde faiz oranlarında yaşanan aşağı yönlü trend, kredi kullandırımlarını olumlu etkiliyor.” 


KREDİLİ SATILAN KONUTLARIN PAYI DÜŞÜYOR


Atay'ın verdiği bilgilere göre, geçen yılın ilk 4 aylık döneminde 369 bin 300 adet konut satıldı. Bu satışların yaklaşık 42’si kredili  gerçekleşti. 2014 yılının aynı döneminde ise 341 bin 463 adet konut satılırken, bunun yaklaşık yüzde 30.5’i yani 104 bin 107 adet konut kredili satıldı. 


Akşam 




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler