19 / 04 / 2024

Yılın son ayında inşaat şirketleri kampanya yarışına girdi!

 Yılın son ayında inşaat şirketleri kampanya yarışına girdi!

Yılın son ayında inşaat şirketleri kampanya yarışına girdi. Konutta peşinatlar ertelendi, faizler sıfıra çekildi. Uygun ödeme planlarıyla ev almayı cazip hale getiren şirketler konutta kampanya bayramı yarattı...



Hareketli bir yıl geçiren inşaat sektörü yeni yıla başlamadan önce kampanya atağına başladı. Gerek oturumcu gerekse yatırımcıyı satış ofise çekmek için ev almanın en kolay yolları arandı. Farklı ödeme planıyla geniş kitleleri hedefleyen firmalar, nakit sıkıntısı yaşayanlar için peşinat bedelini erteledi, kiracılar için ödemeyi teslim sonrasına bıraktı. Bankaların faiz oranlarına alternatif olarak senetle ödeme planı sunan şirketler, peşin alımlar da yüzde 10-15 indirim imkanı sundu. 


KDV'YE DİKKAT 


Konut kampanyalarında en çok dikkat çekilen nokta KDV oranı. Yeni düzenlemeye göre KDV, rayiç bedelleri 499 liraya kadar olan arsalarda yüzde 1,500 ile bin lira arası olan arsalarda yüzde 8, bin lira  üzeri olan arsalarda ise yüzde 18'e çıktı. 1 Ocak 2013 tarihinden önce ruhsat alan projeler, yeni düzenlemeye dahil edilmedi. Sektör oyuncuları satışı devam eden projelerde yüzde 1 KDV'nin büyük avantaj olduğuna dikkat çekiyor. Konut alıcısı da bu fırsatı kaçırmamak adına tercihini büyük oranda KDV'si yüzde 1 olan konutlardan yana kullanıyor. 


KONUT ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN 


Şirket temsilcilerine göre konut almak için doğru zaman. 2014'te değişen KDV oranı ve inşaat girdilerindeki maliyet artışı ile konutların yüzde 10-25 arası zamlanması bekleniyor. Konutun getirişinin diğer yatırım araçlarına kıyasla daha fazla olduğuna dikkat çeken sektör temsilcilerine göre işin sırrı doğru lokasyon ve doğru projeyi seçmekte.  




Emlak fiyatları 


İstanbul'da yıllık fiyat artısı yüzde 19'u buldu ve ekim ayında satılık konutların metrekare ortalama fiyatı 2 bin 450 TL oldu. Konutların ortalama amortisman süresi ise 13 yıl olurken ticari gayrimenkul yılda yüzde 6 değer kazanıp ortalama satılık metrekare fiyatları 4 bin 036 TLyi gördü. Yıl genelinde fiyatların yüzde 14 arttığı Ankara'da satılık konutların metrekare ortalama fiyatı 1,273 TL.Ankara'dan ev alan parasını ortalama 15 yılda çıkarıyor. Ankara'da bulunan ticari gayrimenkullerde ortalama metrekare satış fiyatı 2 bin TL, yıllık artış yüzde 11 olarak belirlendi. İzmir'deki satılık konutların metrekare ortalama fiyatı bir yılda yüzde 14 artarak 1.611 TL'ye ulaştı. Amortisman süresi ise 18 yıl olarak belirlendi. İzmir'de ticari gayrimenkul fiyatlarında ise düşüş dikkat çekiyor. Ortalama metrekare fiyatları bir yılda yüzde 2 düşerek 1.835 TL oldu. Antalya'da konut fiyatlarının metrekare ortalaması bir yılda yüzde 4 arttı ve 1.182 TL oldu. Antalya'da da satılık ticari ünitelerde fiyatlar son 1 yıldır değişmedi. Ortalama satılık ticari gayrimenkul fiyatlarının metrekaresi 1.667 TL, Bursa'da satılık konutların metrekare ortalaması bir yılda yüzde 1 yükseldi ve 1,088 TLye ulaştı. Amortisman süresi ise 17 yıl olarak belirlendi. Ticari gayrimenkulde ortalama fiyat satılıklarda 1.387 TL oldu. 



Gülistan Alagöz/ Hürriyet Gazetesi 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri