Polat Yol Yapı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Celaleddin Polat ile yapılan röportajda "Eston İnşaat Yatırım A.Ş’yi biz TMSF’den aldık. Eston Mahallem projesinde yeni etaba başlıyoruz. Lansmanı eylül ayında yapacağız "dedi.
Bugüne kadar Türkiye ve yurt dışında 2.5 milyar dolarlık alt yapı işi tamamlayan Polat Yol Yapı, rotayı Özbekistan’a çevirdi. Ülkede, 200 milyon dolarlık bir yol ihalesini alan Polat Yol Yapı’nın Yönetim Kurulu Üyesi Celaleddin Polat “Özbekistan çok bakir bir pazar, büyük potansiyeli var. Üzerinde önemle durduğumuz bir ülke” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kalabalık bir heyetle geçen yıl gerçekleştirdiği Özbekistan ziyareti ile iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artırılması hedeflenirken, bu ülkedeki alt yapı projeleri de Türk şirketlerinin iştahını kabartıyor. Yurt dışı alt yapı projeleri gerçekleştiren en köklü Türk şirketlerden Polat Yol Yapı A.Ş de bu şirketlerin başında geliyor. Bugüne kadar Karadeniz Sahil Yolu projesi dahil olmak üzere Türkiye’de ve yurt dışında 2.5 milyar dolarlık alt yapı projesi tamamlayan şirket rotayı Özbekistan’a çevirdi. Polat Yol Yönetim Kurulu Üyesi Celaleddin Polat ile şirketin kuruluş öyküsünü ve bundan sonraki hedeflerini Patron Katı’nda konuştuk… Alt yapı ve taahhüt işlerinde oldukça tecrübeli olan şirket, TMSF’den aldığı Eston Yapı A.Ş ile de gayrimenkul sektöründe büyüme hedefliyor.
ESTON’DA YENİ PROJE GELiYOR
Eston Yapı ile perakende işine de girdiniz? Burada hedefler nedir?
Eston İnşaat Yatırım A.Ş’yi biz TMSF’den aldık. 1.6 milyon metrekare alana yayılmış devasa bir proje bu. 2005’te başlamış ve birkaç etap yapıldı ktan sonra yavaşlamış. TMSF devam ettirmiş. 600 dönümü inşa edilmiş. 600 aile hali hazırda oturmaya başlamış. Biz devraldıktan sonra iskanı ve tapuları olmayan 300 aileye tapularını teslim ettik. 5’inci ve 6’ıncı mahalle adında inşaatı başlamış ama yarım kalmış mahalleleri tamamladık. Akabinde de Eston Mahallem projesinin temelini 2015’te attık. Eylülde teslim edeceğiz. 315 daire, 50 bin metrekarelik inşaat alanı söz konusu. Projenin yüzde 90’ı satıldı. 15-20 daire kaldı. 2023 yılın kadar Eston’un tamamını bitireceğiz.
600 MİLYON TL YATIRIM
Yeni etaba başlıyoruz. Ön satışlara başladık. Lansmanı eylül ayında yapacağız. Ruhsatımızı aldık. 210 dönümlük bir arazi yapacağız. 1.200 konut, yarıya yakını katlı villa. Tahmini 600 milyon TL’lik bir yatırım yapacağız. Toplam satışımız ise 1.2 milyar TL gibi olacak.
Polat Yol’un kuruluş öyküsünden başlayalım, ne zaman ve nasıl kuruldu?
Dedelerimiz Doğu Anadolu’daki ilk un fabrikasını 1960’ların başında açtılar. Ardından tuğla fabrikası kurdular. Ailemiz doğudaki fabrikalarını kurarken yurt dışından iş makinesi getiriyor. Bizim makineler boş kaldıkça belediyelerin işlerine kiralanıyor. Böyle böyle derken bizim aile inşaat taahhüt işine giriyor. Yol ve alt yapı işlerini zamanla genişletmeye başlıyoruz. Urfa, Van, Mardin, Diyarbakır, Ağrı, Erzurum gibi yurdun birçok ilinde yol ve alt yapı işleri yapılıyor. 1974 yılında İstanbul’a taşınıyor işler. 1980’lerde DSİ, barajlar, sulama işleri, arıtma tesisleri yapılıyor. 1990’lı yıllarda Karadeniz Sahil Yolu gibi büyük projelere almaya başladık. 2000’lerin başında ise yurt dışına açıldık.
Yurt dışına ne zaman açıldınız?
Yurt dışındaki ilk işimizi Umman’da aldık. Yol işiydi yine… Ardından Orta Doğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika’da bir çok proje gerçekleştirdik. Son 15 yılda 2.5 milyar dolar civarında proje tamamladık. Devam eden projelerimizin toplam tutarı 1.4 milyar dolar civarında. Bugüne kadar tamamlanan işlerin yüzde yarısı yurt içinde yarısı yurt dışında gerçekleşti.
Yurt dışında en önemli Pazar sizin için hangileri?
Bizim için en önemli pazar 10 yıldır faaliyet gösterdiğimiz Azerbaycan, bugüne kadar Azerbaycan’da 1 milyar dolarlık iş yaptık. Hali hazırda devam eden 750 milyon dolarlık işimiz var. O nedenle bizim için çok önemli. Azerbaycan 2018’de TANAP’ın devreye girmesiyle inanılmaz bir zenginliğe ulaşacak. Bu nedenle ciddi iş potansiyeli ortaya çıkacak.Keza Gürcistan’da büyük potansiyeli olan bir ülke. Yakın zamanda bir yol işinin imzalarını atacağız. 110 milyon dolar civarında bir proje. Kısacası bir iki yay içinde Azerbaycan ve Gürcistan’da 250 milyon dolarlık bir alt yapı işine imza atmış olacağız.
Yeni hedeflediğiniz ülkeler var mı?
Şimdi yeni bir pazar var Özbekistan… Geçmiş dönemde rahmetli İslam Kerimov’un dış ilişkileri hiçbir ülke ile iyi değildi. Yeni başkan Şevket Mirziyoyev ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ikili ilişkileri gayet iyi. Özbekistan inanılmaz bakir bir pazar. Bu ülkede ilk olanlardan olmak için yerimizi aldık. Şu an da müracaat ettiğimiz bir ihale söz konusu, takriben 200 milyon dolar civarında bir yol inşaatı… Özbekistan’a ilk giden kazanacak. Orada da gidip oturmuş bir düzen kurmak istiyoruz. Özbekistan’ın yeniden inşasında bizde orada olmak istiyoruz. Ülkede milyarlarca dolarlık iş potansiyeli var. Yeni başkanın daha dış dünyaya açık olması bizim gibi şirketler için fırsat teşkil ediyor.
Cumhurbaşkanımızın Afrika’ya olan alakası bizlere olumlu yansıyor
Yurt dışında oldukça faal işler gerçekleştiren bir şirketsiniz… Türkiye’nin ve Türk şirketlerinin algısı nasıl?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika’ya olan ilgisi ve alakası, menfaat dışındaki yaklaşımı çok önemli. Uzun yıllar sömürü altında kalmış ülkelere karşı gösterdiği tavır, orada iş yapan Türk şirketlerine olumlu yansıdı. Kaldı ki bizim Türk şirketlerinin orada yaptığı işlerde öncelik, insani ihtiyaçlar. Orada yaşayanların yolları yok, her şeyi bırakın içme suları yok. Afrika’daki insanlar Türk gördükleri zaman kucaklıyorlar resmen. Keza Ortadoğu’da olan ilgi bambaşka, herkes bir yana Türkler bir yana… Bu bölgelerde bir Türk firmasıysanız size tüm kapılar açık.
Star
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler