Yaklaşık 4 mahalle büyüklüğünde, 100'e yakın sokağa ve 6 caddeye, kayıt dışı nüfus ile birlikte 25 bin nüfusa sahip olan Melekbaba fakirliğe terk edilmiş merkez mahallerinden bir diğeri olarak karşımıza çıkıyor.
Yaklaşık 4 mahalle büyüklüğünde, 100'e yakın sokağa ve 6 caddeye, kayıt dışı nüfus ile birlikte 25 bin nüfusa sahip olan Melekbaba fakirliğe terk edilmiş merkez mahallerinden bir diğeri olarak karşımıza çıkıyor. Mahalle muhtarı Ali Demir ile sorunlar üzerine gerçekleştirdiğimiz konuşmada mahallenin imar izninin dahi olmayışı dikkati çekiyor. Demir imara ilişkin, "Sokaklarımız çok dar imar bütünlüğü yok, buraya yoğunluk verilmemiş imar uygulanmamış. Vatandaş burada zamanla gecekondu evleri yaparak depreme dayanıksız imarsız, evler inşa ederek bilmeden kendilerine bir mezar yapmışlar. Bugün Malatya'da bir deprem olsa mahallemin yüzde 95'i yıkılır. Çünkü hepsi kerpiç ve topraktan yapılma evler yüzde 90'ı böyle" ifadelerini kullandı.
"BİZİ DİNLEYECEK YÖNETİCİ YOK"
6 yıllık muhtarlık süresince her yöntemi deneyerek meramını anlatmaya çalıştığını belirten Demir, "Hep feryatla, özü temiz konuşmalarla heyecanlı bir şekilde her platformda, her noktada mahallemin eksiklerini anlatmaya çalıştım. Ama gerçekten bizi anlayacak, dinleyecek, dediklerimizi kısa orta uzun vadede hayata geçirecek ne bir samimi bürokrat gördüm, ne de samimi bir siyasetin temsilcilerini gördüm" dedi.
En azından Kuzey Kuşak Yolu'nun bitirilmesine ilişkin çalışma yapılmasını isteyen Demir 2012'de bileceğinin söylendiği yolun cenaze gibi ortada durduğunu, yol istimlaklannın dahi bitmemiş olduğunu aktardı. Bölgeye müteahhittin ve özel sektörün girmeme nedenine ilişkin, "Bu bölgede geniş cadde ve sokaklar olmayınca cazip hale gelmiyor. Müteahhit de girmiyor özel sektör de girmiyor kentsel dönüşüm de girmiyor" dedi.
'PANSUMAN POLİTİKALAR'
Belediye'nin imkânlarını kullanarak mahalleyi istimlâk etmediğine, sokakları açmadığına değinen Demir, "Zor diyorlar olmaz diyorlar, bizde diyoruz ki olur. İstediğiniz yerlere bu uygulamaları yaptnız. Bugün Kuyuönü diye bir mahalle vardı yerinde yok tüm binalardan oluşmuş. Çöşnük diye bir mahalle vardı bugün ortada yok. Tecde denen bir yer vardı, bugün tamamen yok ettiniz. Fahri Kayahanı oluşturdunuz.
Şimdi bu aradaki sokaklar Malatya'nın sırtında bir kambur gibi duruyor. Her zaman ve her yerde söylediğim güzel bir söz vardır diyorum ki; zor işleri yapan marka ve lider insanlardır. Siyasetçi olabilir bürokrat olabilir, Belediye Başkanı olabilir. Ama maalesef, Böyle hep pansuman şeklinde günü kurtaran politikalar üretiliyor. Hiç kimse zor olanın altına elini koymuyor" sözleriyle yetkilileri istimlak çalışmaları için taşın altına ellerini koymaya çağırdı.
"HER SEÇİM POPÜLİST VAADLER"
Mahallenin doğalgaz borusunun dahi geçemeyeceği darlıkta sokaklara sahip olduğunu belirten Demir, tüm bu yoksunlukların sebebinin ise mahalleden bir bürokratın olmayışına bağlıyor. Demir, "Bu mahalle gariban olduğu için tüm bunlar. Hani bu mahallede doğru düzgün bir bürokrat yok. Siyasetin içinde bir temsilcimiz yok. Seçimden seçime kim iktidardaysa gelmiş yüzde 70, yüzde 80 oylanmızı almış. Melekbaba'nın melek yüzlü insanları denilmiş ama ondan sonra sırtını dönmüş gitmiş. Bu böyle gelmiş böyle gitsin istiyorlar ama bu millete yazık günah. Bu mahsun, mazlum gariban kişilerin günahını vebalının bunlar bu dünyada ve öteki dünyada kaldıramazlar. Biz de, bu ülkenin birinci sınıf vatandaşlarıyız. Hani türküde diyor ya bağırıyorum duymuyorlar çağırıyorum gelmiyorlar. Yani seçimden seçime geliyorlar, popülist vaatlerde bulunuyorlar. Seçim bittikten sonra yüzde 90, yüzde 95 oy aldıktan sonra gidiş o gidiş. Paket oylar ceplerinde" diyerek Melekbaba'yı unutanlara seslendi. Kısa vadede muhtar evi, semt konağı gibi hizmetlerin mahalleye getirildiğini ancak 4 mahalle büyüklüğündeki Melekbaba için bunun yetersiz olduğuna değinerek, zaruriyetin ise mahallenin imara açılması yönünde olduğunu belirtti.
25 BİN KİŞİYE BİR SAĞLIK OCAĞI YOK
Mahallede, mahallelinin faydalanabileceği tek bir sağlık kurumunun olmadığına dikkat çeken Demir, mahallede bulunan iflası gerçekleşmeyen hisseli parsellerin olması bu durumun en büyük sebeplerinden biri olduğunu, bu sorunların ancak makul bir kentsel dönüşüm ile giderilebileceğini belirtti. Sağlıkta ciddi sorunlar yaşadıklarını, insanlann hizmet alacağı bir tane sağlık biriminin olmadığını aktaran Demir," Bize yer bulun satın alım yapalım dediler. Biz yer bulduk, önce 1 dönüm yeter dediler. Sonra yok olmaz, 3 dönüm olmalı dediler ama Melekbabada, 3 dönüm parsel bulamazsın. Dediğim gibi ruhsatlı bir bina yok. İmar izni yok bina yapılmıyor. Benim mahallem Malatya'nın kalbi Malatya'nın göbeğinde bir kambur gibi duruyor. Ha biz diyoruz ki gerçekten Allah rızası için şu bölgeyi birisi çıksın samimi bir şekilde doğru, heyecanlı ve performanslı bir şekilde hizmeti zorlaştıran değil de basitieştiren bir imarla bu bölgeyi imarlı bir hale getirsinler" dedi. Muhtar Demir sağlıkta yaşanan mağduriyeti şu şekilde anlattı: "Mahallenin yansı Taştepe Mahallesi sağlık ocağında hizmet alıyor. Yansı Çarmuzu Mahallesi Sağlık Ocağında. Çarmuzu sağlık ocağına gitmek için 4 km yol gidiliyor. Aynı şekilde Taştepe için 3,5 km yol gidiyorlar. Yani benim vatandaşım iğne vurdurmak istese iğne vurduracak bir kabin bile yok. Gece özel hastanelere gidiyor bir iğne için. Bir iğnenin fiyatı 1,5 lira iken otobüs gidiş masraflanyla 6 liraya geliyor. Taksiyle gitmek zorundaysa 30 liraya bir iğne vurduruyor! Bu feryadımızı bu fakir fukaranın hakkını verecek babayiğit yöneticiler artık ortaya çıkmalı."
"BU ZOR SOSYOLOJİ İÇİN BİR BABAYİĞİT ÇIKSIN"
Mahalleden mevcut iktidara yüzde 99.60 oranında oy çıktığını kaydeden Demir, AK Partinin gerçek kurucularının kendileri olduğunu aktararak, "0 yöneticiler bizim onurlu duruşumuzun bir eseri olması gerekirken bugün iktidar partisinde benim mahallemden tek bir kişi yok. Ne belediye encümeni, ne belediye meclisinde, ne partinin kadın kollarında, ne partinin gençlik kollarında, ne de il ve ilçe yönetiminde 30 bin insanın içinde bir tane mahallelim yok. Biz bu partinin gerçek sahibiyiz. Yönetilirken herkes kendi ekibini oluşturuyor bir bakıyorsun ki bir bölgenin insanlan tamamen o partinin yöneticisi yani 4 saç ayağı yok yani ben bunu iddia ediyorum tespit de ederim" dedi. Hizmet alımına ilişkin bariz haksızlıkların yaşandığını dile getiren Demir konuya ilişkin düşüncelerine, "Ben bu belediyenin meclis üyesiyim mahallene geldim muhtarım, senin ne sorunun sıkıntın var, yardımcı olayım birlikte planlayalım, hayata geçirelim diyebilecek bir tane belediye meclis üyesi bulamadım 6 senelik muhtarlık dönemimde. Tabi ki siyasiler zaman zaman gelip gidiyor. Ama bu işler gelip gitmekle olmaz ben hizmet müjdesi istiyorum. Hala tavuk kümesi ile, ekmek damıyla, inek ağılıyla uğraşıyorum. Yani burada öyle zor bir sosyoloji var ki bunu çözecek bir babayiğit marka ve lider yöneticilere ihtiyaç var kolayı sevmeyen günü kurtarmayan" sözleriyle devam etti.
"SALDIM CAYIRA MEVLAM KAYIRA" ANLAYIŞI
Semt konağı, gençlik merkezi, muhtar evi ile birlikte 2 caddenin aydınlatma, kaldırım çalışmalarının yapımına teşekkür eden Demir, yoğun nüfuslu bir mahalleye bunun yetersiz olduğunu geriye yapılmayı bekleyen 4 caddenin daha varlığına dikkat çekerek soyut ve somut olarak karanlığa terk edildiklerini belirtti. Mahalleye gelen otobüs sayısının ise 1 iken 2'ye çıkarıldığını ancak bunun ihtiyacı karşılamadığına da değinen Demir, otobüs eksikliğinin minibüsler ile tamamlanmaya çalışıldığını aktararak, "Mesela vatandaş fabrikada çalışıyor ve 21:30'da çıkıyor yada 23:00'da çıkıyor Allah onlardan razı olsun minibüsler 24:00'a kadar çalışıyorlar.
Otobüs burada minibüsle rekabet edemiyor zarar ediyor.
Zarar ettiği için de Malatya zarar ediyor ve acısını da bizden çıkanyorlar. Şimdi otobüs 2 lira civarındayken minibüs 1,5 yada 1 lira civannda. Minibüs, 12 kişi alırken otobüs 150 kişi alarak minibüs karşısında zarar ediyor. Bırakın 23:30'a kadar da çalışsın otobüsler, bu vatandaşlar da bir tiyatroya, bir sinemaya, bir spora gider bir kültür oluşur en azından.
Şimdi burada saldım çayıra mevlam kayıra gibi hep hakkımız yeniyor. Feryad ediyoruz gerçekten duymuyorlar yalvanyoruz olmuyor" dedi.
"SİYASETÇİLERİN RAHATINI BOZUYORUZ AMA..."
Yaşanılan sıkıntılardan bir diğerinin ise doğalgaz noktasında olduğunu bildiren Demir, mahallenin 3'te 2'sinin doğalgaz alabildiğini, geri kalanının alamadığını, alsa bile doğalgazı için bütçe ayırabilecek bir mahalle olmama çelişiğini anlattı. Demir, kağıt üzerinde büyükşehir olunmadığına, bir an önce belediyelerin, belediye binaları kurmaları gerekliliğine değinerek, "Gerçekten feryat ederken bu siyasetçilerin, bürokratların rahatını bozuyoruz, kınyoruz yada üzüyoruz ama bizim gerçekten çok hizmete ihtiyacımız var. Yoğun bakım gerektiriyor ve sözün bittiği yere geliyoruz. Ve hiçbir şey imarsız olmuyor. İmarsız bir ev, yol, park, kaldınm, sağlık, eğitim olmuyor" dedi. Demir, "Ulaştırma Müdürümü anyorum, okul kavşakları var ve acilen okulun önüne trafik yavaşlama seti lazım diyorum. Diyor ki muhtarım, 2 yerde çalışma var artarsa sana gönderirim diyor. Yani bu cesareti bir bürokrat gösterebiliyor. Çünkü biz hep ötelenmiş ertelenmişiz" sözleriyle ikinci plana atılmanın kırgınlığını yaşadıklarını belirtti.
"MELEKBABA BOYKOTA GİDEBİLİR"
Bu yıl 7 öğrenciyi Fen Liselerine gönderdiklerini altını çizen Demir, sorunun bölgeye her anlamda duyarsız kalınması istenildiği takdirde eğitim dahil her konuda cevher taşıdıklannı dile getirdi. Demir bu gidişata halkın dur demeye hazırlandığını duyduğunu belirterek, "Kim geldiyse iktidara destek olmuş ama o şekilde bir şekilde kandınlmış. Melekbaba, bu dönem büyük ihtimalle oyunu boş kullanacak gitmeyecek sandığa. Öyle bir karar var gibi görünüyor. Bu dönem seçime gitmeyeceklerini duyuyorum. Vatandaş paylaşıyor benimle. Mahallelinin başka çaresi yok alternatif bir duruş yok kime versinler ki başka. Boykot edecek yani çoğu öyle yapacak" dedi.
Demir son olarak, mahalle gençlerinin her geçen gün biraz daha madde bağımlılığına doğru sürüklendiğini bunu önlemek için sosyal tesislerin inşa edilmesi gerektiğini fakat her şeyden önce mahallenin imara açılmasının elzem olduğunu belirtti.
Malatya Söz Gazetesi