28 / 03 / 2024

Kentsel Dönüşümde Yeni Yaklaşımlar Paneli yarın İTÜ'de yapılacak!

Kentsel Dönüşümde Yeni Yaklaşımlar Paneli yarın İTÜ'de yapılacak!

Şehircilikte planlama ve tasarımın kentsel dönüşüm yolunda olmazsa olmaz olduğunu belirten Prof. Dr. Gürsel Öngören, yarın İTÜ'deki panelde bakanlık bünyesinde gerçekleştirdikleri çalışmalar ışığında yeni modellerin ortaya konacağını söyledi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığının katkılarıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü, İNDER İstanbul İnşaatçılar Derneği ve Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu tarafından "Kentsel Dönüşümde Yeni Yaklaşımlar" adlı bir panel düzenleniyor. 


TAKSİM TAŞKIŞLA'DA 


İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taksim Taşkışla Kampüsunde yarın saat 9,30'da başlayacak ve gün boyu sürecek toplantıda bakanlık yetkilileri, belediye uygulamacıları, şehir plancıları, değerlemeciler ve hukukçular kentsel dönüşümün daha da gelişmesi için yeni öneriler getirecekler, yeni yaklaşımları ve yöntemleri paylaşacak. 


Kentsel dönüşümün, kentsel planlamanın ve kentsel tasarımın bir parçası olduğunu hatırlatan Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, Yeni Akite yaptığı açıklamada, .kamu ve özel iki yıldır uygulanan kentsel dönüşümün daha da etkinleşmesi ve yaygmlaşması adına pek çok çalışma yaptıklarını söyledi. 


MERKEZİ İSTANBUL 


İstanbul İnşaatçılar Derneğinin (İNDER) kentsel dönüşümün müteahhit ve yatırıma ayağını oluşturmada önemli bir görev üstlendiğini belirten Prof Dr. Öngören, "Kentsel dönüşümün altyapısı şehir planlaması ve kentsel tasarımdır. Türkiyede şehir planlamasının en köklü merkezi olan İstanbul Teknik Üniversitesinin Bakanlık ile birlikte kentsel dönüşümde çok önemli çalışmalar yapma kapasitesini bildiğimizden bu çalışmanın organizasyonunda bulunmaktan mutlu olduk. Panelin bu alandaki diğer toplantılardan farkı, bugüne kadar yapılanların ışığında kentsel dönüşümde yeni modeller ve yaklaşımların kamuoyuna sunulmasıdır" dedi. 


HER YÖNÜYLE MASADA 


Panel hakkında yazılı açıklama yapan İstanbul Teknik Üniversitesi yönetimi de, dönüşümün şehir gündemindeki yeri, planlama yaklaşımı ve uygulama örneklerinin her geçen gün yeni konuları ortaya çıkardığı ve belirtildi. Konuya ilişkin çeşitli yasal düzenlemeler ve yenileri de gündeme gelmiş olmasına rağmen, halen kentsel dönüşümün tanımlanması, uygulanması ve algılanmasında farklılıklar olduğu dile getirilen açıklamada, "Bu durum esasen, dönüşüm kavramının, planlama, tasarım yaklaşımları ve uygulama deneyimlerinin sürekli olarak, yenilikçi yaklaşımlarla ele alınmasını gerekli kılıyor. Düzenlenecek panelde kentsel dönüşüm, planlama, tasan m, hukuk, katılım, ekonomik, değerleme, yönetim ve uygulama boyutlarıy la değerlendirilecek" denildi. 

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, panelden çıkacak sonuçların şehirlerin yeniden yapılanmasında önemli bir yol haritası olacağına inandıklarını belirtti. 


Yeni Akit