19 / 04 / 2024

Cem Oğuz: 6.5 milyon bina yıkılıp yeniden yapılmalı!

Cem Oğuz: 6.5 milyon bina yıkılıp yeniden yapılmalı!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz Türkiye'de 6.5 milyon binanın yıkılıp yeniden yapılacağını, çok önemli ve sıkıntılı bir süreç olduğunu vurguladı...


Mevcut deprem yönetmeliğinin 7. bölümündeki yönteme göre yapılırsa binaların tespiti 300 yıl falan sürüyor. Başka bir yöntem bulunması gerekiyordu. Bunun için daha az balalı sonuç verme olasılığı olan, işlemi hızlandıran, maliyeti düşüren riskli bina tespit esasları yöntemi ortaya çıktı. Deprem yönetmeliği betonarme, çelik, yığma her türlü bina için geçerli. Buna karşılık riskli bina tespit esaslarının nispeten daha yaklaşık ve basit bir yöntem olduğu için sınırlı bir geçerlilik alanı var" dedi. 


"SORUNLU BİNANIN ÇOK OLDUĞU YERDE TOPTAN DÖNÜŞÜM OLMALI" 


Genel olarak sorunsuz ama bunların ortasında sorunlu bir bina varsa orada ekonomik olduğu sürece güçlendirmenin düşünülebileceğini söyleyen İlki, yapısal ve sosyal olarak çok kötü binaların, yapılaşmanın, planlamanın kötü olduğu, teknik olarak güçlendirmenin çok zor olduğu, güçlendirmenin anlamının olmadığı alanlarda toplan dönüştürmenin yapılmasının daha yerinde olacağını belirterek kentsel dönüşümün bu şekilde olması gerektiğini vurguladı. 


"MEVCUT BİNALARIN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ GEREKEN ŞARTLARI SAĞLAMAYOR" 


"Türkiye'deki mevcut yapıların önemli bir bölümü olması gereken şartları sağlamaktan uzak" diyen İlki, kentsel dönüşümde geç bile kalındığını, bir an evvel binaların deprem dayanımlarının tespit edilmesi gerektiğini, risk durumunun ortaya konmasının şart olduğunu, en uygun, en ekonomik çözüm için karar verilip girişimde bulunulması gerektiğini, depremlerin beklemediğini, kentsel dönüşüm kararının doğru bir karar olduğunu, özellikle okul, hastane gibi öncelikli binalardan başlamak üzere gerekli tespitlerin yapılarak riskli binalara bir an önce müdahale yapılması gerektiğini, bunu yaparken de çarpık ve illegal yapılaşmanın da önüne geçecek şekilde önlemlerin alınması gerekliğini söyledi. 


"ÖNEMLİ VE SIKINTILI BİR SÜREÇ" 


31 Mayıs 2012 tarihinde Kentsel Dönüşüm Yasası ve yönetmeliklerin yürürlüğe girdiğini hatırlatan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz ise, bu süre içerisinde Türkiye'de 6.5 milyon binanın yıkılıp yeniden yapılacağını, çok önemli ve sıkıntılı bir süreç olduğunu. 45 ilde bu yasadan yararlanılarak önce kamu binalarına, sonra da yavaş yavaş özel mülkiyetlere girildiğini, kendilerine çok büyük görev düştüğünü, doğru yönlendirmeler yapmaları gerektiğini, oda olarak bunun mücadelesini verdiklerini, onun için de eğitimleri arttırmayı planladıklarını, Antalya'da yasanın uygulamasının tam olarak başlamamasını bir avantaj olarak gördüklerini söyledi. 



Antalya Son Haber