29 / 03 / 2024

Bağcılar'da 192 riskli yapı yıkıldı!

Bağcılar'da 192 riskli yapı yıkıldı!

Bağcılar ilçesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında otoparklı ve yeşilin hakim olduğu yeni yaşam alanlarına kavuşuyor.


Riskli alan ilanını takiben hazırlanan plan çerçevesinde yeni yapılaşmanın adımları atılıyor. Buna göre ilk olarak Bağcılar Belediyesi ekiplerince mevcut durum analizi yapılıyor. Ardından imar planına esas olarak jeolojik-jeoteknik etüt raporu hazırlanıyor. Alan kullanımına ilişkin stratejilerin ve dönüşüm modellerinin belirlenmesinin ardından da hak sahipliği tespiti ve taşınmaz değerlendirmesi gerçekleştiriliyor. Bir sonraki adımlarda da imar planlan ile kentsel tasarım projeleri hazırlanıyor. 


Proje akınında hak sahipliliginin tespiti ve kıymet takdir raporlarının oluşturulmasının ardından da "Uzlaşma Paylaşım Modeli" oluşturuluyor. En son safhada ise tüm veriler ve süreç coğrafî bilgi ortamına aktarılıyor. 


SÜREÇ NASIL İŞLİYOR? 


Bağcılar'daki Kentsel Dönüşüm süreci iki aşamalı olarak devam ediyor, ilk aşamada birincisi riskli alanlar, ikinci aşamada ise riskli yapılar belirleniyor. Riskli alanlarda Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen alanlarda çalışına başlatılıyor. Belirlenen alanlarLı (15 dönümden büyük alanlar) ilgili planlama yapılıyor. Bağcılar Belediyesi tarafından İlan edilen alanlarda gerekti olan analizler yapılıyor. Bu analizlerde nüfus, yolların aksları ve çevre düzenlemesi gibi planlar hazırlanıyor. Hazırlanan bu planlar. daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nın onayına gönderiliyor. Onayın çıkması halinde planın uygulanması safhası başlıyor. İmara açılan alanda inşaat safhasına geçiliyor. 


RİSKLİ YAPI SAHİBİ BİLGİLENDİRİLİYOR 


Riskli yapı sahibi başvurduğunda ilk olarak Bağcılar Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü'nde bilgilendiriliyor. Riskli yapılar surecini başlatan ilk adımda vatandaş. Çevre vc Şehircilik Bakanlığınca linaslandırılmış laboratuarlarda yapı ve zemin testi yaptırıyor. Bu test sonuçları Bağcılar Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü'nce inceleniyor. 


Bağcılar Belediyesinin onay vermesi halinde binanın yıkımı gerçekleştiriliyor.Kentsel Dönüşüm Projesine giren binaların sahiplerine vergi ve harç muafiyeti tanınıyor, kira yardımında bulunuluyor ve kredi desteği sağlanıyor. En son sahada bina sahipleri daha sonra müteahhitlik belgesi olan kişi ya da firmalarla görüşerek depreme dayanıklı. otoparklı, bahçeli binasını yapmak üzere anlaşıyor. 


Büyükçekmece Gazetesi




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler