22 / 11 / 2024

Sapanca Gölü tarihinin en büyük düşüşünü yaşıyor!

Sapanca Gölü tarihinin en büyük düşüşünü yaşıyor!

SASKİ Genel Müdürü Keleş: "Göle hem içme suyu hem kontrolsüz endüstriyel kullanım yüklenirse, uzmanların ifadelerine ve bizim tespitlerimize göre telafisi imkansız sıkıntılarla karşı karşıya kalır" dedi.


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Gölü'nün tarihinin en büyük düşüşünü yaşadığını söyledi.


Keleş, gazetecilere yaptığı açıklamada bu yıl kurak bir mevsim geçirdiklerini anlatarak, Sapanca Gölü'nün de bu kuraklıktan ciddi olarak etkilendiğini söyledi.


Sapanca Gölü'nün hem Sakarya hem de Kocaeli'nin en temel ve önemli içme suyu kaynağı olduğunu dile getiren Keleş, "Maalesef Sapanca Gölü şu anda tarihinin en büyük düşüşünü yaşıyor" dedi.


Keleş, şu an kirlenme olmadığı için su kalitesi açısından ciddi bir riskin gözükmediğini ifade ederek, "Bu tür su kaynakları, özellikle doğal depolama alanına sahip olan Sapanca Gölü gibi su kaynakları işletme kodu ya da su bütçesi dediğimiz kritilerle dikkate alınarak yönetilmelidir. Sapanca Gölü'nün su bütçesi bu anlamda zorlanma yaşıyor. İçme suyu öncelikli olarak kullanılırsa bu zorlanma, nisbeten yönetilebilir ama hem içme suyu hem kontrolsüz endüstriyel kullanım yüklenirse Sapanca Gölü'ne, uzmanların ifadelerine ve bizim tespitlerimize göre Sapanca Gölü gerçekten telafisi imkansız sıkıntılarla karşı karşıya kalır" şekllinde konuştu.


Şu anda Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile yürüttükleri süreci yakından takip ettiklerini anlatan Keleş, Bakan Veysel Eroğlu'nun konuyu bizzat takip ettiğini kaydetti.


Keleş, göldeki ekokolik dengede şu an için hemen oluşacak bir riskin bulanmadığını dile getirerek, ancak bunun sürdürülebilir ekolojik denge açısından yönetilir bir durum olmadığını vurguladı.


Sapanca Gölü'nün yaklaşık 2,5 milyon kişiyi ilgilendiren bir göl olması nedeniyle ekolojik dengesinin de çok önemli olduğunu belirten Keleş, "Eğer önümüzdeki sene mevsim normallerinde bir yağış yağarsa, özellikle kar yağışı olursa kendini toplarlayacağı kanaatindeyiz. Eğer bu kuraklık devam edecek olursa, biz böyle birşeyi öngörmüyoruz, ortaya bir takım riskler çıkabilr" ifadesini kuillandı.


AA