24 / 04 / 2024

Pendik Kurtköy insan bazlı dönüşüm yaşıyor!

 Pendik Kurtköy insan bazlı dönüşüm yaşıyor!

Pendik Bölgesinde Emlak ve Konut Proje Satış sektörünün önde gelen kuruluşlarından Konut Atölyesi ve Emlakistan Gayrimenkul'ün Proje Direktörü Mehmet Akif DİLSİZ, Kurtköy Bölgesi olarak tabir edilen Yenişehir, Harmandere, Çamlık ve Kurtköy Mahalleleri insan bazlı bir dönüşüm yaşandığını belirtiyor.


Dilsiz, gelen alıcı kitlesinin bölgeyi ikamet amaçlı tercih etmesiyle başlayan süreci şöyle değerlendiriyor. Bölge artık kabuğunu kırmaya başladı öğrenci ve havaalanı personeli bölgesi olarak anılan Kurtköy'ün artık bu kimliğinin değişmeye başladığını ve sürecin daire tiplerine yansıdığını gözlemliyor.


Dilsiz, son dönemlerde artan büyük tip daire talebini ise şöyle değerlendiriyor. Pendik Kurtköy'ün kısa sayılacak bir zaman diliminde  İstanbul  'un önde gelen merkezlerinden biri haline geldiğini, konumu itibariyle Sabiha Gökçen Havalimanı'na, hastanelere, üniversitelere ve alışveriş merkezlerine yakınlığı, yapılaşmanın ise nitelikli ve depreme dayanıklı nitelikte olması nedeniyle günümüzde yatırım açısından öne çıkan merkezler arasına girdiğini belirtiyor. 30 ila 45 yaş aralığında iyi tahsilli nüfusun Kurtköy’ü yatırımdan ziyade oturum için düşünmeye başlaması firmaları bu yönde daire üretimine yöneltti. 2010-2104 yılları arasında en çok primi küçük metrekareli daireler yaparken.2015 yılının ilk iki çeyreğinde büyük metrekareli daireler %20 oranında artış gösterdi.

 

Birçok inşaat firması projelerini revize edilerek 1+1 dairelere projelerinde yer vermediler. Daha birkaç sene öncesinde projelerin %70 lik kısmını oluşturan küçük daire tiplerinin projelerde ki yerini bu kadar çabuk kaybetmesi bölgenin oturumcuyu ne kadar cezp ettiğinin de bir kanıtı aslında. Bu büyük dönüşümün yatırımcıları da küçük metrekareden , büyük metrekareli dairelere yönelttiğini gözlemliyoruz. Küçük tip dairelerde bölge ortalaması 200-250 kira çarpanı iken büyük daire tiplerinde bu oran 250-300 arasında değişim gösteriyor. Buna rağmen kısa vadede değer artış hızından yararlanmak isteyen bir çok yatırımcı büyük daire tipini tercih ediyor.

 

Kısaca bölgeye gelen alıcı ne istediğini bilen ve o istediğini bulana dek araştırmada kalan araştırmacı profil. Firmalar, bölge içerisinde proje oluştururken bu kriterleri de göz önünde bulundurmaları buna göre projelerini oluşturmaları halinde aldıkları risk ve yapmış oldukları yatırımların kendilerine geri dönüşünü izlemekten keyif alacaklarını belirtiyor.

 



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı