18 / 04 / 2024

Mehmet Sıkı: Kuş Cenneti için alınan kararlar hayata geçirilmeli!

Mehmet Sıkı: Kuş Cenneti için alınan kararlar hayata geçirilmeli!

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, "Çalışmaların geciktirilmeden başlaması için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun vereceği talimat bekleniyor.


Kuş Cenneti’ni korumak ve geliştirmek amacıyla alınan kararların bir an önce hayata geçirilmesi için Bakan Eroğlu’nun talimatı gerekiyor


Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Kuşcenneti'ni korumak ve geliştirmek için alınan kararların "acilen" uygulanmasını istedi. Sulak alanın gün geçtikçe kötüleştiğini söyleyen Sıkı, "Kuşcenneti'nde 27 yıldan beri görülen kuraklığı DSİ'ye verdiği talimatla bitiren Sayın Bakanın Koruma Kurul Kararlarının uygulanması için de aynı hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz" diye konuştu.


Büyük tehlike

Homa Dalyanı'nın, İzmir Kuş Cenneti'nde yaşayan 290 kuş türünün barınma, sığınma, üreme ve beslenmeleri için adeta "kuşların mutfağı" konumunda olduğunu ifade eden Mehmet Sıkı, burada ada ve yarımadaların, dalga hareketleriyle aşınarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. 

Diğer iki adanın da gerekli müdahalelerin yapılmasında gecikme olursa tamamen yok olacağını söyleyen Mehmet Sıkı, bu durumda nesli küresel ölçekte tehlike altında olan tepeli pelikanların İzmir Kuş Cenneti'nde artık kuluçkaya yatamayacağını söyledi. Tüm bunların önüne geçmek için bir proje hazırlandığını, buna göre Dalyan içinde kuşaklama kanalı ve bunun denizle bağlantısı olan 3 adet boğaz yapılmasının öngörüldüğünü belirten Prof. Dr. Sıkı, çalışmada çıkacak malzemeyle kaybolan orta adanın da tekrar yapılacağını ifade etti.


Eroğlu'nun talimatı gerekli

Doğanın zamana karşı çok acımasız davrandığını söyleyen Mehmet Sıkı, "Çalışmaların geciktirilmeden başlaması için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun vereceği talimat bekleniyor. Bakan Eroğlu, Kuşcenneti'nde 27 yıldır süren kuraklığı DSİ'ye verdiği talimatla bitirmişti. Koruma Kurulu kararlarının uygulanması için de aynı hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz." açıklamasını yaptı.



Yeni Asır