20 / 04 / 2024

Mehmet Özhaseki: Akıllı şehirler teknoloji ve bilgi üretimine bağlı!

Mehmet Özhaseki: Akıllı şehirler teknoloji ve bilgi üretimine bağlı!

Akıllı Şehirler Fuarı’nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki , akıllı şebeke ve akıllı şehirler teknoloji ve bilginin üretimine bağlı olduğunu söyledi...


Çevre Bakanı Özhaseki, Akıllı Şehirler Fuarı’nda teknoloji üreten toplumların akıllı şehirleri kurabileceğini söyledi. Özhaseki, “Bilgi ise istikrarlı toplumlarda üretilir” dedi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteklediği, bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı (ICSG 2017) başladı. SABAH gazetesinin ana medya sponsoru olduğu etkinliğin açılışına, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İtalya Büyükelçisi Luigi Mattiolo, Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Judith Slater, sektör temsilcileri ve uzmanlar katıldı. Programın açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki referandum sonuçlarına değinerek, "Bugün itiraz eden 'hayır cephesinde' yer alanlar ve ana muhalefetin genel başkanı da dahil olmak üzere şu anda çok net soruyorum: Eğer pazar günü akşamı sonuç 50.01 oranında 'hayır' lehine gelişseydi ve hayır çıksaydı bu itirazları yapacak mıydın? Bugünkü bahaneleri uyduracak mıydın? Hayır. Biz milletin kararına saygılıyız, hadi hayırlı olsun deyip devam edecektin. O zaman şimdi niye böyle mızıkçılık yapıyorsun" şeklinde konuştu.


BİLGİ ÜRETMEK İÇİN İSTİKRAR

Türk halkının istikrarı tercih ettiğini söyleyen Özhaseki, "Aslında akıllı şebeke ve akıllı şehirler teknoloji ve bilginin üretimine bağlı. Bilginin üretimi de aslında istikrarlı ve düzenli bir sosyal-siyasi ortamda mümkün olabilir. Eğer istikrar dediğimiz o pahalı nesneyi yakalayabilirsek bütün bu iyiliklere kapı açılacaktır diye düşünüyorum. Geçtiğimiz pazar günkü yapılan seçimde doğrusu Türk halkı kendi hükümet sistemi olarak, bundan sonra istikrarın sağlanacağı güçlü hükümetlerin olacağı ve şimdiye kadar cumhuriyet tarihi boyunca yaşadığımız içimizi yakan vesayetçi yapının yok olacağı bir sistemi tercih etmiştir" diye konuştu. Bakan Özhaseki istikrarın bundan sonra kaçınılmaz olduğunu söyleyerek, "Zayıf güçsüz ne zaman düşeceği belli olmayan pazarlıklarla gün geçirmiş, gece vakti bir çok insanın evlerinde pazarlıkların yapıldığı kumar borçlarının ödendiği insanlara bakanlıkların dağıtıldığı sistemi toprağa gömmüştür. İnşallah yeni sisteme geçince şimdiye kadar konuştuğumuz, yapmaya çalıştığımız hazırlıkların da hızlanacağını düşünüyorum. İtirazlar başladı, bu itirazları da ben şöyle değerlendiriyorum, maçtan sonra aslında biraz sakin olmak lazım" dedi.


318 ŞİRKET ÜRÜNLERİNİ TANITIYOR

ICSG İstanbul 2017 Kongre Başkanı Hasan Köktaş ise bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen fuara çok sayıda yerli ve yabancı konuğun katıldığını söyledi. Köktaş, "Bu kongrede, akıllı şebekelerin ve şehirlerin sağlayacağı faydalar 150 kişi tarafından, 3 gün boyunca tartışılacak. Ayrıca 318 stantta ürün ve faaliyetler sergilenecek" dedi.


AB'NİN İLGİSİ BÜYÜK

Dünya Enerji Birliği tarafından en önemli etkinlikler arasında gösterilen 5'inci Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı'na Türkiye'den ve dünyadan önemli isimler katılıyor. İngiltere, İtalya gibi ülkelerin üst düzey yetkililerinin de katıldığı fuarda, bilimadamları son araştırmalarını sunacak. Uluslararası birçok bildiri ve raporun da tartışılacağı etkinlik yarın sona eriyor.


SABAH'A TEŞEKKÜR PLAKETİ

Bakan Özhaseki, fuara destek veren kurumlara teşekkür plaketi verdi. Plaketi SABAH gazetesi adına Kurumsal İletişim Müdürü Aslı Cüreklibatır aldı.


Sabah / Zeynel Yaman