23 / 04 / 2024

Kocaeli eskiyor, kentsel dönüşüm şart!

 Kocaeli eskiyor, kentsel dönüşüm şart!

Kocaeli Üniversitesi ( KOÜ ) Mimarlık ve Tasarım Faküitesi'nin yaklaşık 10 aydır hazırlandığı Uluslararası Kentsel Planlama-MimarlıkTasarım Kongresi ( UPAD2014 ) KOÜ Baki Komsuoğlu Kongre Merkezi'nde başladı.



Kongre beklenen ilgiyi görmedi İbrahim Karaosmanoğlu Sağlık eski Bakanı Kazım Dinç, Vali Yardımcısı Mustafa Guni, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Haldız Grup Yönetim Kumlu Üyesi Fatih Haldız'ın katıldığı kongre 3 gün sürecek. Kongrenin ilk gününde Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan açılış konuşmasını yaptı. Programa ayrıca Rektör Yardımcısı Ali Demirci, Hasret Çomak, İzmit Belediyesi Meclis Üyeleri'nden Aykut Bozkurt da katıldı. Programa katılması beklenen Vali Ercan Topaca, yakın korumasının vefatı nedeniyle törene gelmedi.

 

EN BÜYÜK SORUNUMUZ 


Etkinlik, Prof. Nevnihal Erdoğan'ın açılış konuşmasının ardından Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü'nün öğretim elemanlarının oluşturduğu müzik dinletisiyle devam etti. Mikrofona gelen KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, konuşmasına ülke genelinde yer alan üniversite ve öğrenci sayısından bahsederek başladı. Komsuoğlu, "70 bin 256 öğrencisiyle 5. sırada yer alan KOÜ, 20 yılda bu başarıyı sağladı. Bu eğitimde katkısı olan herkese teşekkür ederim. 


234 profesör, 202 doçent ve 482 yardımcı doçent ile öğrencilerimizi yetiştiriyoruz. En büyük sorun uzun vadeli bir bakış açısına sahip olmamak. Hep günü kurtarmaya çalışıyoruz. Henüz orta vaat ete ulaşmış değiliz. Odaklanmamız gereken şey en son halkadaki bakış açısına ulaşmamız" diyerek öğrencilere ve öğretim elemanlarına yabancı dil öğrenme tavsiyesinde bulundu. 


GELECEĞİN ŞEHİRLERİ 


Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu söz aldı. Şehrin kentsel dönüşümünde büyük adımlar attıklarını ifade eden Karaosmanoğlu, "Toplumun beklentileri çok farklı ve fazla artık. İnsanlığın bütün teknolojik birikimini kullanarak yeni bir model ortaya koymak ve 2023 vizyonuna uygun bir şehir yaşantısı oluşturmak zorundayız. Artık yaşadığımız kentler eskidi. Bu kongre sonrasında geleceğin yaşanılası şehirlerin ortaya konulacağına inanıyorum" dedi. 


NÜFUS ARTIŞI BİNDE 26 


Kente 6 milyon ağaç diktiklerini belirten Karaosmanoğlu, "Kentsel tasarım ve planlama konusunda çok ciddi çalışmalar yapmış bir kentin başkanı olarak kentlerin dönüşümü tasarımı ve mimarisi çok önemlidir. Yılda binde 26 nüfus artışı var. Türkiye ortalamasının iki katı her yıl yaklaşık 40-45 bin kişiyi şehrimize alıyoruz göç yoluyla. Kentin eskiyen yapısını yenilemekle kalmayıp, turizm çevre ve doğa kenti, sağlık kenti moderne kent unvanını hak edecek planlamalar gerçekleştirdik" şeklinde konuştu. 

Büyükşehir'in kentsel dönüşümdeki çalışmalarını överek sözlerine başlayan Guni, kongrenin hayırlı olmasını diledi. Ardından Gayrimenkul Geliştirme Profesörü Prof. Dr. Richard Peiser, "Banliyölerin yeniden geliştirilmesi: dünyanın farklı yerlerinden alman dersler" adlı sunumunu gerçekleştirdi. 


Mavi Kocaeli