İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla sipariş verdiği 15 yeni yolcu gemisinden ilki olan "Çakabey" İzmirlilere tanıtıldı.Aziz Kocaoğlu, "Her türlü baskıya, manipülasyona rağmen başardık" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla sipariş verdiği 15 yeni yolcu gemisinden ilki olan "Çakabey" İzmirlilere tanıtıldı. Önümüzdeki günlerde körfezde seferlerine başlayacak olan Çakabey, görenleri kendisine hayran bıraktı Dünyada karbon kompozit malzemeyle üretilen en büyük yolcu gemisi Çakabey, ilk kez izmirlilerle buluştu. İhale sürecinde yaşadıkları engellemeleri hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Her türlü baskıya, manipülasyona rağmen başardık" diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, "Herkes duysun! Bütün sırrımız şudur: İhaleleri şeffaf yapıyoruz. 100 liralık işi yüzde 20-30 fiyat kırarak 75 liraya yapıyoruz. 100 liralık işi 300 liraya yaptırmıyoruz." Mevcut yolcu gemilerinden çok daha süratli olan İzmir yemi gemileri, yakıt sarfiyatında da yarı yarıya avantajlı. Savunma, havacılık ve uzay teknolojisinde kullanılan karbon kompozit malzeme ile yapılan ve İzmir'de merakla beklenen yüksek perfonnanslı ilk yolcu gemisinin kente gelişi nedeniyle düzenlenen törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gemilerin ihale sürecinde karşılaştıkları soruları hatırlattı.
Medyaya yansıyan haberlerde 'adrese teslim', 'skandal gemi ihalesi' ve 'Türk Loydu devre dışı bırakıldı' gibi ibarelerin yer aldığını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, benzer bir süreci kazıcı gemilerin alımında da yaşadıklarını dile getirerek, "Kazıcı gemi ihalesini Ata Sanayi'nde bir mühendis arkadaşımız aldı. Ve yaptı. Diğer gemiyi de yine Tuzla Tersanesi'nden bir vatandaşımız aldı ve yaptı.
Yeni yolcu gemilerimizin birinci ihalesinde, şu andaki izmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı 'Karbon kompozit gemilerin aleyhinde bir uyarıyı yaptık, saç olması lazım, çelik, alüminyum olması lazım. Bu karar yanlıştır. Biz bu kararı Büyükşehir Belediye Başkanına bildirdik' dedi. Bize böyle bir karar bildirilmedi. Biz buralardan geçtik. Birinci ihalemize çeşitli nedenlerden dolayı kimse girmedi. Türkiye Cumhuriyeti insanlarının her biri bir cevherdir, kahramandır. Bize de bu gemileri yapacak bir kahraman gerekiyordu. Onu da bulduk. Özata Denizcilik gerçekten kahramanlık yapmıştır. Her türlü baskılara, manipiilasyonlara rağmen ihaleye girmiş, almış ve denizcilik sektöründe 'yapamayacaklar' dedikodularını da göğüsleyerek sonlandırmıştır" dedi.
El insaf! Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, amacının seçim yarışında diğer adaylar ile eşit koşullarda, centilmence yarışmak olduğunu vurgulayarak, "Sayın aday ile 17 Aralık öncesindeki koşullarla yarışmak istiyorum. Bunu istediğim için, 17 Aralık'tan sonraki konulara hiç değinmiyorum.
Eşit şartlarda yarışalım. O zamandan bu tarafı, genel siyasetçilerin ve vatandaşlarımızın değerlendirmesine bırakalım. Dün bir konuşmasında 'Genel başkam konuştu, kendisi konuşmadı' demiş.
Konuşmamamın nedeni; konuşamayacağımdan, genel siyaseti bilmediğimden, herhangi bir şeyden çekindiğimden değil. Konuşmamamın nedeni centilmence yarış olmasını istediğimden, eşit şartlar altında yarışmak istediğimden, mücadele etmek istediğimdendir. Biz kuralları eşit olan yarışı seviyoruz" şeklinde konuştu.
Son günlerde etrafta 'Beceriklidir, beceriksizdir, öyle beceririz, böyle beceririz' gibi sözler dolaştığının altının çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Perşembe günü sayın genel başkanımız geldi. Türkiye'nin en büyük çamur çürütme ve kurutma tesisini açtık. Yatırımın bedeli 61 milyon 500 TL. Orada da bir aklı evvel çıkmış, temel kazıklanılın deniz sularından etkilendiğini, depremde çökeceğini söylemiş. O arkadaşın ne olduğunu, kim olduğunu, nasıl manipülasyon yaptığını biz de biliyoruz, herkes de biliyor. Bir şeyi beğenmeyebilirsin, eleştirebilirsin ama el insaf." Konuşmasında Türkiye'nin en büyük fuar alanını İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığına dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, önümüzdeki bir ay içinde yapılan, süren, törenle açılışı yapılan, temeli atılan Büyükşehir projelerinin maliyetinin 1.5 milyar TL'yi bulduğunu söyledi. Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: "Bu beceriksizlik oluyor, başka türlü çalışmak becerikli oluyor. Bütün sırrımız şudur.
Herkes duysun: Bir tek duruşumuz var. İhaleleri şeffaf yapıyoruz. Bütün yükleniciler yarışa giriyorlar.
100 liralık işi yüzde 20-30 fiyat kırarak yapıyoruz.
100 liralık işi 75 liraya yapıyoruz. 100 liralık işi 300 liraya yaparsanız siz bir iş yaparsanız, biz ise üç-dört iş yaparız. Büyükşehir'in sırrı budur. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin koskoca Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden daha fazla yatırım yapmasının sırrı budur. Bu, iyi bilmektir. Bu, düzgün durmak; finansı, belediyeyi, kenti yönetmektir. Bu, kendini 24 saat hiç bir çıkar gözetmeden kente vakfetmektir. Onu bunu kayırmadan siyaset yapmaktır.
Onu bunu kayırmadan belediye başkanlığı yapmaktır. Biz 700 milyon TL'ye Aliağa-Menderes'i yaptık. 90 milyon TL'ye metronun Bornova ayağını yaptık. Şu ana kadar harcadığımız 373 milyon TL'lik Üçkuyular-Üçyol hattı var. Torbalı'ya gitmek için 65 milyon TL'lik yatırımı saymadım. Bir belediye eğer kredi notu olarak merkezi hükümetin 6-7 basamak üzerindeyse ve belediye kalkıp ' Ben bu kente merkezi hükümetten daha fazla, onun 11 senede bu kente yaptığından 1 milyar daha fazla yatırım yaptım' diyebiliyorsa ve bunu devletin rakamları ile ispat edebiliyorsa, bu hükümet 11 yılda 5 milyar 300 milyon TL'lik yatırım yaptığı kentte, 5 milyarlık özelleştirme adı altında gayrimenkul sattıysa ve İzmir 2012 yılında bu merkezi hükümete 37.5 milyar TL vergi verdiyse, zaten siz bu kente şaşı bakıyordunuz, sonra öbür gözünüzü de kıstınız, 2011 'den sonra ise kör bakıyorsunuz demektir. Dava budur. Konu budur!" İzmir'in gemilerinin Yalova'da inşasını gerçekleştiren ÖZATA Tersanesi Yönetim Kumlu Başkanı Özdemir Ataseven ise konuşmasına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ederek başladı. İzmir'in gemilerinin Türk gemi inşaat sektörüne yeni bir ufuk açtığını söyleyen Ataseven, "Başlangıçta, Türkiye'de bu projenin gerçekleştirilemeyeceği ile ilgili kuvvetli önyargılarla karşılaşmıştık. Bu özel gemiler sizlerin de bildiği üzere oldukça az sayıda ülke tarafından imal edilebilen karbon kompozit gövdeli yolcu gemileridir. Sanırım bugün artık önyargıları tamamen ortadan kaldırdık. Türkiye'de çalıştığımızda, inandığınızda her şeyi yapabileceğimizi gösterebildiğimiz yeni bir sayfa açtık" dedi.
Dünyanın en büyük karbon kompozit yolcu gemisi Karbon kompozit gövdeli katamaran tipte inşa edilmiş Çakabey'in halen dünyada, bu yöntem ve malzeme kullanılarak imal edilmiş en büyük yolcu gemisi olduğunu vurgulayan Ataseven şöyle devam etti: "Gövdesinin oluştuğu hafif malzemeden dolayı, yüksek hızlara ulaşılması için, benzer tipte gemilerle kıyaslandığında çok daha düşük güçte makine kuvvetleri yeterlidir. Bu özelliği, gemimizi tasarruflu yaptığı kadar, aynı zamanda egzoz emisyonları göz önüne alındığında bir o kadar da çevreci yapmaktadır. Çakabey, modem bir kentin insanlarının beklentilerini karşılayabilecek kadar konforlu, engelli vatandaşlarımızın rahatlıkla kullanabileceği kadar sosyal bir anlayışla üretilmiştir.
Vurgulamak istediğim ayrı nokta da; bu proje sayesinde Türk gemi inşa sanayi yeni bir segmentte adını tüm dünyaya duyurmaya başlamış olmasıdır.
Çakabey Türk denizciliğinin çıtasını yükseltmiştir.
Sadece örnek şehrimiz izmir'i değil, tüm Türkiye'yi artık geri dönülmez bir yola sokmuştur." Çakabey tam not aldı İzmir'in yeni gemileriyle ilgili görüşleri alınan Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, "Ortaya çıkan şey harika. Karbon kompozit olarak yapılan yolcu gemisinin en büyüğü. İzmir'e yakışan bir şey olmuş. İzmirliler bunu çok beğenecektir. İlk izlenimler de öyle zaten. Hayırlı olsun. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne böyle bir hizmeti sundukları için teşekkür ediyorum" dedi.
Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Gökdeniz Neşer ise yeni gemilerin deniz ulaşımında seviye yükselttiğini vurgulayarak şöyle devam etti: "Yeni gemilerimiz kenti içi deniz ulaşımında kentlininin çoktandır beklediği düzey yükselişini sağlayacak. Bir yandan da gemi inşa sanayimize çığır atlatacak bir proje. İzmir bir kez daha teknoloji dahil her anlamda tutuculuktan uzak, yeni olanı kolayca benimseyen, yenilikçi öncü bir kent olduğunu kanıtladı. Bu proje, diğer kıyı kentlerimiz tarafından da ömek alınacaktır. Bizim dileğimiz deniz ulaşım ağımızın kent içini aşan, banliyömüzü aşan, şehirlerarası, başta Yunanistan olmak üzere uluslararası boyuta ulaşması. Bu çağdaş filoyla da bunu başarabileceğimizi düşünüyorum. Ayrıca İzmirlilerin, gezegenimizin de geleceğini düşünerek günlük yolculuklannda deniz ulaşımını kullanmalarım diliyorum." Hedef 27 milyon yolcu Yeni gemilerin İzmir'deki ilk yılında, deniz ulaşımından yararlanan toplam yolcu sayısını yüzde 25 oranında arttırması öngörülüyor. En son geminin geleceği 2017 yılında ise bu oranın yüzde 100'e ulaşması bekleniyor. Yani şu anda yıllık 13 milyon 500 bin olan yolcu sayısı ikiye katlanarak 27 milyon kişinin ulaşımda deniz yolunu kullanması hedefleniyor. Bu da kent içindeki trafik yükünü büyük ölçüde rahatlatacak. Özel malzemeden yapılan yeni gemilerin hafif ve daha süratli olması nedeniyle yolculuk süresinin kısalmasıyla; ulaşımda entegrasyon kapsamında uygulanan 90 dakika boyunca sınırsız binişlerle deniz kullanımının artacağı da düşünülüyor. Karbon kompozit malzemeden üretilen 15 gemiden ilkinin ismi "Çakabey", ikincisinin ismi ise İzmir'in kurtuluş günü olan "Dokuz Eylül" olarak belirlendi. Geriye kalan 13 geminin isimleri ise İzmirlilerin önerileri doğrultusunda konacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin web sitesinde oluşturulacak bölümde önerilerini belirten İzmirliler, gemilerin isimlerini de belirlemiş olacak. Yalovada yapımı süren 4 gemiden birinin gövdesi bitti donanım aşamasında, diğer üç geminin ise gövde imalatı devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sipariş ettiği 15 gemiden 13'ü iç körfezde sayıları arttırılacak iskelelerden seferlerini sürdürürken, daha süratli olarak üretilecek iki gemi de dış körfezde Güzelbahçe, Karaburun, Eski Foça ve Urla'ya seferler gerçekleştirmeye başlayacak. Bu seferlerde Konak-Eski Foça arasının en fazla 1 saatte kat edilmesi öngörülüyor.
Her türlü konfor düşünüldü Yeni gemiler katamaran gövde tipinde olacak.
Yapı ana malzemesi, çelikten daha sağlam, alüminyumdan daha hafif, dayanıklı, daha uzun ömürlü, işletme maliyetleri düşük 'karbon kompozit' malzemeden olacak. 13 adet geminin işletme hızı (saatte) 18 deniz mili, 2 adet geminin işletme hızı saatte 30 deniz mili olmak üzere 15 adet gemi inşa edilecek (Mevcut gemilerin hızı saatte 9-10 deniz mili) Gemilerin tam elektronik kontrol sistemi ve manevra yeteneği olacak. Bu sayede gemilerin iskelelere yanaşma ve ayrılmaları çok kısa sürede gerçekleşebilecek. Gemiler iç ve dış körfez taşımacılığında İzmir'in ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde planlandı. Gemilerin boyları 38 metre, enleri ise 11,5 metre olacak. Konforlu ve ergonomik oturma koltukları ile geniş koltuk arası mesafesi (diz mesafesi) olacak. İç körfez gemileri 420, dış körfez gemileri 400 kişi kapasiteli olacak. Gemilerde ayrıca fiziksel engelliler için araçlarına uygun yer olacak.
Gemilerde büfe ve soğuk-sıcak içeceklerin satıldığı otomatik satış büfeleri (snack) bulunacak Gemilerin ön tarafında yolculann hızlı inişbinişlcrini sağlayacak genişlikte, engelli vatandaşların yardımsız olarak kullanımına uygun kaptan tarafından otomatik olarak kumanda edilecek rampalar bulunacak. Gemilerde bebek bakım masası da bulunacak. Normal tuvaletler ve engelli tuvaleti bulunacak. Gemi ergonomisi engelli vatandaşlar ve çocuk arabalarının kullanımına uygun olarak yapılandırılacak. Gemilerde gerekli yerlerde, görme engellilerin okuyabileceği şekilde kabartmalı (Braillc Alfabesinde yazılmış) uyan ve yönlendiıme işaretleri olacak. Gemiler iki katlı olacak. Birinci kat kapalı alan, ikinci kat kapalı ve açık alanlı olacak.
Gemide bisiklet parkları bulunacak. Böylece bisiklet kullanıcıları da gemilerde daha rahat bir yolculuk yapabilecek. Gemiye binecek yolcuların evcil hayvanlarını taşıyabilmeleri için en az 3 adet birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesi bulunacak.
Yolcuların bavul ve çantalarını koyabilecekleri bavul rafı ve alanları olacak. Yazın terletmeyecek, kışın üşütmeyecek derecede iklimlendirilmiş (klimalı) kapalı yolcu salonları oluşturulacak. Gemiler, kurulacak bir merkezden 'Filo işletme Sistemi' ile kontrol ve denetim sağlanarak yönetilecek. Aynı sistem aracılığıyla gemideki ve kıyı birimlerinde bulunan ekranlar vasıtasıyla yolcuların bilgilendirilmesi sağlanacak. Gemide ayrıca TV yayınları da izlenebilecek. Gemilerde kablosuz internet donanımı bulunacak. Gemilerin bakım/onarımlarının sorunsuz gerçekleştirilmesi için ihale kapsamında yedek parçalarının alımı da gerçekleştirilecek.
Son Dakika
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler