28 / 03 / 2024

İzmir'de Akıllı Trafik Yönetim Sistemi uygulanıyor!

 İzmir'de Akıllı Trafik Yönetim Sistemi uygulanıyor!

Türkiye'de ilk kez hayata geçirmek istediği "Akıllı Trafik Yönetim Sistemi" ile kavşaklar ve otoparkların yaklaşık 700 kameranın kullanılacağı akıllı sistem ile yönetileceği, kırmızı ışık, hız ve park ihlallerinin kurulan kameralarla elektronik olarak denetleneceği bildirildi.



İzmir Büyükşehir Belediyesinin, Türkiye'de ilk kez hayata geçirmek istediği "Akıllı Trafik Yönetim Sistemi" ile kavşaklar ve otoparkların yaklaşık 700 kameranın kullanılacağı akıllı sistem ile yönetileceği, kırmızı ışık, hız ve park ihlallerinin kurulan kameralarla elektronik olarak denetleneceği bildirildi.


Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, sistem için yapılan ihaleye itirazlar nedeniyle 2 yıllık gecikmenin yaşandığı, Kamu İhale Kurumunun "itiraza ret" kararının ardından ihaleyi kazanan Çek Cumhuriyeti konsorsiyumunun sözleşmeye davet edildiği ve dünyanın pek çok gelişmiş kentinden uygulanan akıllı, çevreci, engelli dostu sistemin sonuçlanma aşamasına geldiği belirtildi.


-700 kamera ile izlenecek


Belediyenin 720 günde kente kazandıracağı sistem ile kavşaklar ve otoparklar, yaklaşık 700 kameranın kullanılacağı akıllı sistem ile yönetilecek. Kırmızı ışık, hız ve park ihlalleri, kurulan kameralar ile elektronik olarak denetlenecek. Kameralar ve sensörler aracılığıyla elde edilen trafik yoğunluk bilgileri, cep telefonu, internet, oluşturulacak çağrı merkezi ve TV-radyolar aracılığıyla vatandaşların kullanımına sunulabilecek.


Bu sayede hangi güzergahların daha yoğun olduğu bilgisine kolaylıkla ulaşılabileceği için vatandaşlar güzergah seçimi yapabilecek. Trafik yoğunluğu ve hızları, seyahat süreleri, otopark, hava ve yol durumu bilgileri canlı takip edilebilecek. Otoparkların doluluk oranı bilgileri takip edilerek sürücüler uygun otoparklara yönlendirilecek.


Yeni sistem sayesinde seyahat süreleri kısalırken yakıt sarfiyatı da azalacak. Değişen teknolojilere göre geliştirilmeye açık ve en ileri teknolojileri kullanan bu yeni sistem, ayrıca engelli vatandaşların yaya geçişlerini daha rahat ve güvenli kullanmaları için "konuşan yeni yaya geçiş sistemi" de oluşturacak.    


-Akıllı kavşaklar


Sistemde, yer altına döşenen manyetik sensörler yardımı ile kavşaklara giren ve çıkan araçlar sayılabilecek. Yoğunluk bilgilerine göre sinyalize kavşak süreleri (yeşil, kırmızı ve sarı ışık) otomatik olarak sistem tarafından ayarlanacak. Bu sayede kavşaklardaki bekleme süreleri kısalacak.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanında bulunan toplam 402 sinyalize kavşağın tamamı, oluşturulacak Trafik Kontrol Merkezine bağlanacak. Sistem, artan ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak başlangıç itibarıyla en az 900 kavşak kapasiteli olacak.


Kent içinde belirlenen güzergahlarda kurulacak 110 adet Trafik İzleme Sistemi ile trafik akış ve yoğunluklarının kentli tarafından da izlenebilmesi, kural ihlallerinin gözlenerek kontrol altına alınması, merkezi olarak arıza tespiti ve arızaya en kısa sürede müdahale gibi faydalar sağlanacak.


116 noktada kurulacak Park İhlal Tespit Sistemi sayesinde kent içinde belirlenen güzergahlarda park kurallarını ihlal eden (kaldırım üstü park, ikinci sıra park, sol şerit park, durak önü park, yaya geçidi üstü park, yangın musluğu önü park vb) araçlar tespit edilecek. Belirlenen güzergahlar kameralar ile sürekli gözlem altında tutularak park kurallarını ihlal eden araçların plakalarını içeren görüntüleri alınacak.


Kent içinde belirli noktalara yerleştirilecek trafik izleme kameraları aracılığıyla trafik görüntüleri canlı olarak Trafik Kontrol Merkezi'ne iletilecek ve olağan dışı durumlarda anında müdahale imkanı kazanılacak.


-Toplu ulaşıma öncelik


Tam Adaptif Trafik Yönetim Sistemi sayesinde, kent içerisinde kullanılmakta olan 1500 otobüs, 100 ambulans ve 164 itfaiye aracı ile yaşama geçirilecek olan (tramvay) toplu ulaşım araçlarının kent trafiğine uyumu sağlanarak toplu ulaşım araçlarına öncelik veren bir trafik yönetimi de gerçekleştirilecek.


Yayalaştırılmış bölgelerin denetimi yine kameralı sistem ile sağlanacak. Böylece yayalar kendilerine ayrılan bölgelerde daha rahat dolaşım sağlayabilecek. Bu sistem ile Kemeraltı, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Kordon ve Mimar Kemalettin Caddesi yaya yolları otomatik olarak denetlenecek.


Sinyalize kavşaklarda sinyal direğine monte edilecek bir sistem ile engelli yaya geçişleri düzenlenecek. Görme engelli yaya, karşıya geçiş düğmesine bastığı zaman cadde ismini, kavşağın şeklini, geçiş sürelerini ve bu kavşakta bulunan trafik lambaları ile ilgili bilgileri sesli olarak alabilecek.  Bu kapsamda toplam 61 sinyalize kavşağa 182 adet sesli yaya butonu monte edilecek.


Sistemin devreye girmesiyle seyahat ve kavşaklarda bekleme süreleri kısalacak. Ayrıca yeni sistem, yol kapasitelerinin yüksek verimde kullanılması, sürücü ve yaya trafik güvenliğinin artması, emisyon salınım oranlarının düşürülmesi, yakıt ve yedek parça harcamalarının azaltılması, trafik akış ve yoğunluklarının kentli tarafından da izlenebilmesi, kural ihlallerinin gözlenerek kontrol altına alınması ile merkezi olarak arıza tespiti ve arızaya en kısa sürede müdahalenin sağlanması gibi faydalar sağlayacak.


AA