19 / 04 / 2024

İzmir Solar Çamur Kurutma Tesisi açıldı!

İzmir Solar Çamur Kurutma Tesisi açıldı!

İzmir Solar Çamur Kurutma Tesisi açıldı. Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nden sonra İzmir'in ikinci çamur bertaraf tesisinin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çevre konusunda Almanya ile yakın zamanda yarışır hale geleceklerini belirtti.



Menderes ilçesinde bulunan Havza Atık Su Arıtma Tesisi'nde arıtma çamurlarının güneş enerjisiyle kurutulup ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak ve yıllık 1000 ton korbandioksitin atmosfere salınımını engelleyecek "Solar Çamur Kurutma Tesisi" açıldı. Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nden sonra İzmir'in ikinci çamur bertaraf tesisinin açılışında konuşan  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çevre konusunda Almanya ile yakın zamanda yarışır hale geleceklerini belirtti. Başkan Kocaoğlu, Konak ve Karşıyaka tramvaylarının önümüzdeki günlerde temelini atacaklarının da müjdesini verdi. 


Çiğli'deki Atık Su Arıtma Tesisi sahası içinde Avrupa'nın en büyük kurutma ve dünyanın sayılı büyük çamur çürütme tesislerinden birini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre ilçelerde kurduğu arıtma tesislerindeki çamuru kurutmak için de önemli bir çevre yatırımına daha imza attı. Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun "solar" sistemle (güneş enerjisi) kurutulması için Menderes'teki Havza Atık Su Arıtma Tesisi'nde İzmir'in ilk "Solar Çamur Kurutma Tesisi" törenle hizmete açıldı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Prof. Dr. Hülya Güven, Prof. 

Dr. Oğuz Oyan, CHP İl Başkanı Ali Engin, Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, belediye ve İZSU bürokratları, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. 


Çevre yatırımlarında Almanya ile yarışır hale geleceğiz 634- bin Euro'ya mal olan tesisin açılında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ileri teknoloji ve çevre yatırımlarının dünyada birinci sırada yer aldığını ve dünyada kentlerin çevre yatırımlarıyla yarıştığını ve tanıtımını yaptığını belirtti. İzmir'in kalkınması için bir taraftan sanayiyi, tarımı, ticareti diğer yandan turizmi, hizmet sektörünü ayağa kaldırmaya çalıştıklarını, olmazsa olmazlarının da çevre yatırımları olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, "İzmir'de gerçekleştirdiğimiz çevre yatırımlarıyla hem Türkiye hem dünya ölçeğinde ses getirmeye başladık. Bugün çevre yatırımları konusunda öndeyiz. Evsel atıkların bertarafı- geri kazanımı ile ilgili yer belirleme çalışmaları devam ediyor. Onu da hayata geçirdiğimizde İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye de tek, dünyada bu konuda en ileri noktada olan Almanya'nın kuzeyi ile kıyaslanacak konuma gelecek" diye konuştu. 


Rahmetli Başkan Ahmet Piriştina zamanında temeli atılan ve 10 yıl önce hizmete giren Menderes'teki Havza Atık Su Arıtma Tesisi'nin Tahtalı Havzası'nın korunmasına hizmet ettiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, bu tesiste güneş enerjisi ile çamurların yüzde 20 katı maddeden yüzde 80 katı maddeye dönüşeceğini, uzak bölgelerdeki çamurların yapımı tamamlanan Çiğli'deki Çamur Çürütme ve Kurutma tesisine taşınmayacağını vurgulayarak nakliye maliyetlerinde önemli oranda tasarruf sağlayacaklarını söyledi. 


Tramvayın temelini atacağız Kentteki yatırımlara ilişkin bilgilerde veren Başkan Kocaoğlu, yasal sıkıntılar nedeniyle geciken Balçova Teleferik inşaatında hızla ilerlediklerini, Gaziemir Yeni Fuar Kompleksinde hızla çalıştıklarını söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz aklı ve bilimi kullanarak, stratejik planımız doğrultusunda, öncelik sıralamamızı doğru belirleyerek kentimizin kalkınması için, kent insanın yaşam standardını artırmak için çalışmalarımızı el birliği ile sürdürüyoruz. Yakında Konak ve Karşıyaka tramvaylarının temelini atacağız. Ulaşımda 90 dakika Türkiye'de ilk defa başlayan bir uygulamadır. 


Şimdi aktarmalı sisteme geçtik. Tabi ki alışkanlıkları bir iki günde değiştirmek mümkün değil. 10 yıldır belediye başkanlığınızı yapıyorum. Kentin ve kentlinin aleyhine bir konuyu ne düşündük ne imza attık. Aktarmalı sistem kentlinin lehine bir sistemdir. 


Benim sizden talebim bunun yerleşmesi için elinizden gelen çabayı göstermeniz. Eğer bir hata varsa düzeltmeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Raylı sistemler arttıkça aktarmalı sistem daha da oturacaktır. Önemli olan bu koşulları hazırlamaktır. 


Aliağa Ekspres Gazetesi