19 / 04 / 2024

İstanbul 2015'te su sıkıntısı yaşamayacak!

İstanbul 2015'te su sıkıntısı yaşamayacak!

Büyükçekmece Barajı’nda en düşük seviyelerde bulunan su seviyesi İstanbul’u etkisi altına alan karın erimesiyle birlikte doldu. Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, İstanbul’un 2015’te su sıkıntısı yaşamayacağını söyledi.


Geçtiğimiz aylarda Büyükçekmece Barajı’nda en düşük seviyelerde bulunan su seviyesi İstanbul’u etkisi altına alan karın erimesiyle birlikte doldu. Barajda incelemelerde bulunan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, İstanbul’un 2015’te su sıkıntısı yaşamayacağını söyledi.

İstanbul’u etkisi altına alan karın erimesiyle birlikte dolan Büyükçekmece Barajı’nın kapakları açıldı. Geçtiğimiz aylarda çok düşük seviyelerde seyreden barajdaki su seviyesi henüz karların tamamı erimeden 5,84 seviyesine ulaştı. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün bölgeye gelerek baraj hakkında yetkililerden bilgi aldı.


Mimar Sinan Köprüsü ayağında baraj suyunun taşıması sonucu oluşan atıkların temizleneceğini bilgisini veren Akgün, “Büyükçekmece Barajı’nda biraz önce aldığım bilgi 5,84 civarında yani baraj doldu. Birkaç defa ekipler baraj kapaklarını kademeli olarak açtılar. Dün akşama kadar açıktı. Çünkü, Çatalca bölgesinden yoğun su geliyor. 1987 yılında meydana gelen kış uzun bir süre içerisinde oluşmuştu. Mart ayında çok büyük kar olmuştu ve erime süresi de uzun bir zamana yayılmıştı. Ağustos ayında bile kar vardı bu bölgede” diye konuştu.


"ENDİŞEMİZ KARIN HIZLI ERİMESİ"

Bölgede oluşabilecek herhangi bir su taşkınına karşı gece gündüz çalışarak önlem aldıklarını sözlerine ekleyen Hasan Akgün, “Dün biz dışarıya çıkamıyorduk. 4 gündür ben evime gitmeden kriz masasına oturduk ve Büyükçekmece’ye düşen bu büyük karı yönettik. Endişemiz şu çevremizdeki 60-70 santimetreyi bulan kar kalınlığı bir günde aşağı yukarı yüzde 50 azaldı” şeklinde konuştu.

Karın hızlı erimesinden endişe ettiklerini belirten Başkan Akgün, “Şehir merkezinde olsun barajda olsun yani her yerde su seviyesinin artması yükselmesinden endişe ediyoruz. Bu nedenle bu akşamda kapaklar açılacak. Çatalca’dan baraja gelen su miktarına göre barajdan su bırakılması gerekiyor. Bundan sonra Büyükçekmece Barajı bundan sonra hiç yağmur yağmasa dahi suyunun bir kısmını denize göndermek zorunda, imkan olsa da o suyu da denize göndermeyip depolasak. Çünkü etraftaki karların erimesi nedeniyle bir bu kadar su daha denize gidecektir. İki ay önce bu alanda çocuklar top oynuyordu. Karşı taraftaki karla kaplı alanda vatandaşlar tarafından ekildi biçildi. Bu sene Ağustos’tan sonra ikinci mahsulünü aldılar” ifadelerini kullandı.


"2015’TE SU SIKINTISI YAŞANMAYACAK"

İstanbul’un 2015 yılında su sıkıntısı yaşamayacağına vurgu yapan Akgün, “İstanbul’un bu günden sonra 2015 yılına kadar suyu mevcut. Barajların dolmasıyla İstanbul’da su sorunu tamamen ortadan kalktı. Büyükçekmece barajı da artık dolmuştur. Arkadan gelecek su çok büyük en az bu baraj kadar iki tane daha doldurur. Bu yüzden suyun büyük bir kısmı maalesef denize gönderilmeye devam ediyor” diye konuştu.


Barajdan gönderilen suyun rahat bir şekilde denize ulaşması gerektiğini belirten Başkan Akgün, “Mimar Sinan Köprüsü’nün erozyonlar sonucu balçıklar oluşmuş. Biz oluşan o balçıkları yüzer makinelerle temizliyoruz. Amacımız barajdan bırakılan suyun daha hızlı ve çok miktarda denize ulaşmasını sağlamak. Çünkü barajdan bırakılan su deniz tarafında yoğunlaştığı zaman bizim şehir merkezi tehdit altına giriyor. Bir defa kaymakamlığa kadar su dolmuştu ve bütün caddelerde su dolmuştu. Küçük bir tsunami yemiştik sanki. O yüzden bizim balçıkları temizlememiz lazım” dedi.


Milliyet