28 / 03 / 2024

Gelibolu Yarımadası'nda yenileme çalışmaları devam ediyor!

Gelibolu Yarımadası'nda yenileme çalışmaları devam ediyor!

Çanakkale Savaşları'nda her karış toprağında Türk askerinin büyük kahramanlıklar yarattığı, kanıyla suladığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Yalova Zabitan Şehitliği ile Madam Erica'nın mezarı, yeni görünüme kavuşturuldu...


Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Yalova Zabitan Şehitliği ile Madam Erica'nın mezarı, yeni görünüme kavuşturuldu.


Çanakkale Savaşları'nda her karış toprağında Türk askerinin büyük kahramanlıklar yarattığı, kanıyla suladığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içinde yer alan Eceabat ilçesine bağlı Yalova köyündeki Zabitan (Subay) Şehitliği ile Madam Erica'nın mezarı, 2006 yılında Opet tarafından başlatılan "Tarihe Saygı Projesi" kapsamında yenilendi.


Çalışmalarla, Madam Erica'nın mezarına çıkan stabilize yol, taş malzemeyle yeniden yapıldı. Mezarın üzerini kaplayan Mermerler kimyasal malzemelerle temizlenip yenilendi, Osmanlıca yazılar okunur hale getirildi. Mezarı çevreleyen duvarlar taşla kaplandı. Mezar çevresindeki alan, bitki ve çiçeklerle donatıldı.


Yalova Zabitan Şehitliği'nde yer alan subay mezarlarının kırılan bölümleri ile mezar taşlarının kitabeleri ise yapıştırılıp, bir araya getirildi. Zeminin toprak tesviyesi yeniden düzenlendi. Şehitliği çevreleyen duvarlar, doğal taş malzemeyle kaplandı.


Madam Erica'nın mezarındaki Türkçe kitabede, "Yaralı Türk askerlerini tedavi ederken top mermisi ile hayatını kaybeden Doktor Yüzbaşı Ragıp Bey'in eşi Alman hemşire Erica" ifadesi yer alıyor.


Zabitan Şehitliği'nde ise Binbaşı Zeynel Abidin, Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) Ali Haydar Efendi, Kolağası Ahmet Hamdi Efendi, Mülazım-ı Evvel (Üsteğmen) Mustafa Efendi, Mülazım-ı Sani (Teğmen) Ali Efendi gibi Çanakkale Savaşları'na katılıp, kahramanlık gösteren Türk subaylarının öz geçmişlerinin yazdığı levhalar bulunuyor.



AA