27 / 04 / 2024

Gelibolu'da kanal çalışması sırasında şehitlik bulundu!

Gelibolu'da kanal çalışması sırasında şehitlik bulundu!

Çanakkale Gelibolu Yarımadası'nda şehitlik düzenlemesi için açılan sulama kanalı inşaatından, bilinmeyen bir başka şehitlik çıktı.


Çanakkale'de şehitlik düzenlemesi için açılan sulama kanalı inşaatından, bilinmeyen bir başka şehitlik çıktı.


Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda, Devlet Su İşleri (DSİ) ekiplerinin Alçıtepe mevkisindeki kanal çalışmalarında daha önce bilinmeyen bir şehitlik ortaya çıktı. 'Protokol yolu' olarak bilinen bölgedeki şehitliğin bulunduğu alanda inceleme yapan Vali Ahmet Çınar, kazı sırasında insan kemikleri fark eden ekiplerin, Doğa Koruma ve Milli Parklar 3'üncü Bölge Müdürlüğü yetkililerine haber verdiğini söyledi. Çınar, "İncelemede, kemiklerin kıble yönünde bulunması, mezarların oluşturulma şekliyle Müslüman mezarlığı, dolasıyla şehitlik olduğu ortaya çıktı. Şairin, Mehmet Akif'in dediği gibi 'Toprağı sıksan şüheda fışkıracak' ifadesi burada kendisini gösteriyor. Tabii belki bütün alanın kapsamlı olarak taranması gerekiyor. Buna benzer şehitliklerin ortaya çıkacağını tahmin ediyorum. Bu şehitliğimizi de kayda aldık. Burada yeniden teknik cihazlarla tarama yapılacak. Tespit işlemleri tamamlandıktan sonra burası yeni bir şehitlik olarak düzenlenecek" diye konuştu. Bölge koruma altına alınırken, şehitlik alanının sınırlarının tespiti için çalışmalarının sürdüğü belirtildi. 


O ŞEHİTLİĞİN TEMELİ ATILDI


Balkan Harbi, Birinci Dünya Savaşı ve Çanakkale'de savaşırken yaralanan ve tedavi için Edirne'deki dönemin en büyük Askeri Hastanesi'ne getirilen ancak burada şehit düşen 5 bin 5 asker için yapılacak şehitliğin temeli atıldı. Edirne Askeri Hastanesi'nin bulunduğu alandaki temel atma törenine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da katıldı. 


Birkan Düzenli/Sabah