19 / 04 / 2024

Ford Otosan Yeniköy fabrikası 22 Mayıs'ta açılacak!

Ford Otosan Yeniköy fabrikası 22 Mayıs'ta açılacak!

Başbakan Erdoğan, Mustafa Koç ve Ali Koç’un 3 Mart’ta Ford Otosan’ın Yeniköy fabrikası açılışı için yaptıkları özel daveti kabul etti. Koç Holding, Ford Başkanı Bill Ford ile de görüşecek Erdoğan için açılışı bir gün öne aldı...


Başbakan Erdoğan, Mustafa Koç ve Ali Koç’un 3 Mart’ta Ford Otosan’ın Yeniköy fabrikası açılışı için yaptıkları özel daveti kabul etti. Koç Holding, Ford Başkanı Bill Ford ile de görüşecek Erdoğan için açılışı bir gün öne aldı.


GEZİ süreciyle başlayan süreçte siyasi tartışmaların odağında yer alan Koç Holding, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la arasındaki buzları eritiyor. 3 Mart’ta Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç’la Ankara’da özel bir görüşme yapan Erdoğan, o görüşme sonrasında tek gündem maddelerinin Ford Otosan’ın mayısta açılacak Yeniköy fabrikası olduğunu söylemişti. Erdoğan, “Benim de ısrarla açılışta olmam için davet ettiler. Eğer gidemezsem hükümeti temsilen bakanların olmasını arzu ettiklerini söylediler. Ford’un başkanı da gelecekmiş, onla da görüşmem için randevu istediler bende olumlu yaklaştım” açıklamasını yapmıştı.


BİR GÜN ÖNE ÇEKTİLER

Geçen süreçte seçimleri kazanan ve siyasi tansiyonu düşüren Erdoğan, Koç Ailesi’nin davetini kabul ederek Ford Otosan’ın Yeniköy’de 206 milyon Euro yatırımla hayata geçirdiği Türkiye’deki 3’üncü fabrikasını açılışını yapacak. Daha önce açılışı 23 Mayıs’ta planlayan Ford Otosan, Başbakan Erdoğan’ın programına uyarak töreni 22 Mayıs tarihine çekti. Törene Ford Motors Başkanı Bill Ford’un yanı sıra Rahmi Koç, Mustafa Koç, Ali Koç ve diğer aile fertleri de katılacak. Gezi olaylarının ardından Başbakan Erdoğan ile temaslarında bir süre sıkıntılı günler yaşayan grubun bu açılışta buzları eritmesi bekleniyor. Erdoğan, açılış sonrasında Ford Motor Company Başkanı Bill Ford ile görüşecek.


1.4 MİLYARLIK DAVET

Koç Holding ve Amerikan Ford’un ortak olduğu Ford Otosan’ın 110 bin adet kapasiteli Yeniköy fabrikasında tamamen Türk mühendisliği ile geliştirilen Ford’un hafif ticari araç ailesinin en yeni üyeleri Tourneo Courier ve Transit Courier üretiliyor. Fabrika yatırımı dahil 371 milyon Euro’su Ford Otosan, 116 milyon Euro’su yan sanayi olmak üzere toplam 487 milyon Euro’luk (1.4 milyar TL) yatırımla hayata geçirilen yeni Courier  başlangıçta yüzde 60’lık yerlilik oranına sahip olarak 46 ülkeye ihraç edilecek. Yeniköy fabrikasının devreye girmesiyle Ford Otosan’ın üretim kapasitesi 415 bine yükseldi. 2010 ila 2014 yılları arasında toplam 1.6 milyar dolarlık yapan  Ford, halen Türkiye’deki ticari araç üretiminin yüzde 57’si, ihracatın ise yüzde 61’ini yapar hale geldi.


Yeni yıldız

Yeniköy Fabrikası’nda üretilen Tourneo  Courier ve Transit Courier, 3 farklı gövde tipi ve 2 dizel motor seçeneğiyle, 36.7 bin TL’den  başlayan fiyatlarla satılacak. Araçta 1.5 litre 75 ve 1.6 litre 95 beygirlik motorlar yer alıyor. 100 km’de ortalama 3,7 litre ile sınıfının en düşük yakıt tüketimi ve 2.6 metreküplük rekabetçi yükleme kapasitesi sunan Courier’de  5 inçlik navigasyon ve geri görüş kamerası ekranı, start-stop sistemi, Akıllı Cihaz İstasyonu ve Ayarlanabilir Bagaj Örtüsü gibi özellikler yer alıyor. Transit Courier’nin  Van Deluxe versiyonu 40.7 bin TL,  Kombi Van Trend versiyonu  39.9 bin TL  TourneoCourier  Titanium Plus donanımı ise  49.5 bin TL’lik etikete sahip.


Türkiye'nin ticari gücü

FORD Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, yatırım ,üretim, satış ve ihracatlarıyla Türkiye’nin ticari gücü haline geldiklerini belirterek Yeniköy’de üretilen Courier modeliyle Ford’un yeni ticari araç ürün gamını tamamladıklarını belirtti. Yenigün, “Bir ürünün üretilmesi için gereken 4 unsurun tamamını Ford Otosan olarak biz yaptık ve hem Ford bünyesinde hem de Türkiye’de bir ilke imza attık” dedi. Bu yıl yaklaşık 50 bin Courier üretmeyi hedefleyen Ford,bu modelle  iç pazarda  sınıfında % 30 pay hedefliyor.


Aya 2 kez gidip geldi

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford’un B (küçük) platformundaki ilk hafif ticari aracını geliştirdiklerini belirterek, “40 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan Courier projesine 490 mühendis emek verdi. 16 ülkede 3800 test yapılan aracımızda 175 prototip çalışması yaptık.Araç güvenliği ve araç dinamiği için milyonlarca km sürüş gerçekleştirdik. Bu testlerle 2 kez aya gidip gelecek kadar yol kat ettik” dedi. Taksi pazarına da gireceklerini kaydeden Yenigün aracın 1.5 ay sonra showrooma ineceğini aktardı.



Hürriyet



Önerilen Bağlantılar : TOKİ Van kura çekilişi, Satışa çıkacak projeler