28 / 03 / 2024

Esenyurt’ta tapu sorunu çözüldü!

 Esenyurt’ta tapu sorunu çözüldü!

senyurt'ta yarım asrı geride bırakan tapu sorunu çözüme kavuştu.arar gereğince hak sahipleri müstakil tapu sahibi olabilecek...


Esenyurt'ta yarım asrı geride bırakan tapu sorunu çözüme kavuştu. İlçedeki 16 mahalleyi ve en az 50 bin kişiyi ilgilendiren karar Yargıtay’dan çıktı. Karar gereğince hak sahipleri müstakil tapu sahibi olabilecek. 


Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre; davalar sebebi ile satış dahi yapamayan onbinlerce vatandaş, kararla birlikte rahat bir nefes aldı. Yüzlerce kişinin birbiri ile davalık olduğu dosyada, ‘Kara Süleyman’ lakaplı bir kişinin de mirasçılarının olduğu anlaşıldı.


Yargıtay'ın onama kararı verdiği dava dosyası 1970'li yıllara uzanıyor. Dava ilk önce Çatalca Kadastro Mahkemesi'nde açılmış. Fakat daha sonra Büyükçekmece Adliyesi açılınca dosya Büyükçekmece Kadastro Mahkemesi’ne gelmiş ve yeni bir dosya numarası alınmış. Yüzlerce kişinin birbiri ile davalık olduğu dosya, yıllar geçtikçe uzamış. Dava sürecinde, hak sahiplerinden bazıları ölünce, yerlerini mirasçıları devralmış.


180 DÖNÜME YAKIN ALAN


Dava, 16 mahalleyi ilgilendiren 8 parsel ve 179 bin 525 metrekarelik alan ile ilgili. Hak sahipleri, sahip oldukları parselden, başka kişiler adına kayıt yapıldığı iddiası ile yargı yoluna gitmiş. Mahkeme bilirkişi raporu aldırmış ve hazırlanan rapor sonrası kararını Mart 2013 tarihinde vermiş.


‘KARA SÜLEYMAN’IN MİRASÇILARI HAKLI BULUNDU


Mahkeme, 500’e yakın tarafı olduğu dosyada, taleplerin bir kısmını kabul ederken bir kısmını ise reddetti. Dosyada, çok sayıda kişinin ismi ise mirasçı olarak yer aldı. ‘Kara Süleyman’ lakaplı bir kişinin mirasçılarının taleplerinin kabul eden mahkemenin kararı Yargıtay’a gitti.


TEMYİZ SÜRECİ 5 YIL SÜRDÜ


Temyiz süreci 5 yıl sürdü. Yargıtay 16. Hukuk Dairesi, 5 yıllık temyiz sürecinden sonra yerel mahkeme kararın onadı. Onama kararı ile birlikte, anılan mahallelerde yaşayan 50 bin aile rahat bir nefes aldı. Davalar sebebi ile satış yapamayan, kentsel dönüşüm uygulamasına giremeyen hak sahipleri, hisseli tapu yerine müstakil tapu sahibi olabilecek. Kararla birlikte, Esenyurt Belediyesi’nin imar uygulamasına başlayacağı öğrenildi.


TAŞINMAZLARINI DEĞERLENDİREBİLECEKLER


Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Av. Doğan Turan, karara ilişkin değerlendirmede bulundu. Turan, "Bu kararla, imar uygulamasının önündeki engel kalktı. Bu sorunu yaşayan kişi sayısı 50 bin seviyesinde. Bu kararla, insanların taşınmazlarını değerlendirme imkânı doğdu. Konunun yargısal çözümü ile binlerce kişinin yaşadığı yıllardır süregelen mağduriyetin önlenmesini, birçoğunun depreme dayanıksız ve riskli yapılardan oluştuğu bölgenin kentsel dönüşüm uygulamalarıyla yenilenmesi sağlanmış olacaktır." dedi.