29 / 03 / 2024

Bursa'da Hanlar Bölgesi için İtalyan mimarla işbirliği!

Bursa'da Hanlar Bölgesi için İtalyan mimarla işbirliği!

Bursa'nın tarihi dokusunu canlandırarak turizm potansiyelini artırmak için hiçbir fedakârlıktan kaçmayan Başkan Altepe dünyanın en ünlü mimarlarından İtalyan Massimiliano Fuksas ile işbirliği yapacak Ünlü İtalyan mimar Massimiliano Fuksas, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne de giren tarihi Hanlar Bölgesi için revizyon planı hazırlayacak.



Bursa'nın tarihi dokusunu canlandırarak turizm potansiyelini artırmak için hiçbir fedakârlıktan kaçmayan Başkan Altepe dünyanın en ünlü mimarlarından İtalyan Massimiliano Fuksas ile işbirliği yapacak

Ünlü İtalyan mimar Massimiliano Fuksas, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne de giren tarihi Hanlar Bölgesi için revizyon planı hazırlayacak. İnşaat Zirvesi'ne katılmak için geldiği Bursa'da sorularımızı yanıtlayan Fuksas, daha önce taslak olarak hazırladığı proje için 60 kişilik ekibiyle çalışmalar yapacağını açıkladı. 


'HANLAR BÖLGESİ BÜYÜLEYİCİ

Fuksas tarihi yapısı ile Bursa'nın kendisini daima büyülediğini söyledi. Bursa'da bundan sonra daha uzun vakit geçireceğini anlatan Fuksas şöyle konuştu: "Hanlar Bölgesi'ni Canlandırma Projesi benim için çok önemli ve büyük bir proje. Bilmek zorunda olduğumuz bir şey var. Sadece Bursa'da değil tüm dünyada insanlar doğu-batı yönlerinde yaşıyor, şehrin merkezinde yaşayan, yaşayabilen çok az insan var. Roma'ya ve Paris'e bakalım; şehrin merkezinde çok az insan var çoğu banliyölerde yaşıyor. Bu nedenle bir şehri düzenlerken sadece şehir merkezi ile değil aynı zamanda banliyölerle ilgili de çalışmalıyız." Öncelikli sorunun altyapı olduğunu belirten Fuksas "Ortak alanlardan, bahçelerden önce tüm alanların birbiriyle bağlantısını konuşmalıyız. Bu çok önemli. Şu anda çok önemli bir alt yapı sorunu var. Altyapı sorununun çözümündeki en önemli etken de elbette metro hattı gibi ulaşımı kolaylaştıran hatlar. Şehir sathından diğer bölümlere bağlanan metro hatları olduğunda bu hatların seyrettiği tüm bölgeler yapılaşmaya, inşa edilmeye uygun alanlar olur. İşte bu noktalar da banliyöler ve merkez, şehri yeniden organize edeceğimiz bölgelerdir" diye konuştu. İyi bir tarihi merkeze sahip olmak için önemli etkenlere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan İtalyan mimar, şöyle konuştu: "Orada yaşayan insanlara ihtiyacımız var. Bu alanın bir kısmında insanların yaşamasına imkan vermeliyiz. Öncelikle insan. İkincisi ise kültür. Ardından ticaret geliyor. Eğer bunlardan sadece biri olursa ya da herhangi biri dahil edilmezse, proje başarısız olur." 


BURSA 'NIN DÜNYADA EŞİ YOK 

Bursa'nın sahip olduğu Hanlar Bölgesi'ni dünyanın hiçbir yerinde bulmanın kolay olmadığını ifade eden Massimiliano Fuksas, "Dağ, şehri koruyor, temiz hava sağlıyor. Buranın çok güçlü bir topografisi var. Helikopter gezisi yapıp, bölgeyi daha iyi anlayacağız. Tarih merkezini, şehirden koparmayı istemiyoruz. Yeniden restore etmeyi istiyoruz. Bazı bina cephelerini, bazı binaları değiştirmek istiyoruz" diye konuştu. Geçmişle geleceğin birlikte dans edeceği bir şehir hayal ettiğini belirten Fuksas, "Bizim şu anda yapmamız gereken yeni bir uluslararası mimari örneği sergilemek değil. Bunlardan her yerde var. Tarihe geri dönmek zorunda değiliz tabii ama tarihi, geleneği bugünle bağdaştırmalıyız. Geçmiş yok diyemeyiz. Gelecek de yok diyemeyiz. Geçmiş olmaksızın bir gelecek yoktur, olamaz" dedi. Hiç kimseye 'şu binayı yıkmak zorundasınız' demek istemediklerini anlatan ünlü mimar Fuksas "En çirkin bina bile bir şeyler yapılarak güzel hale getirilebilir" görüşünü dile getirdi. 


SÖZLEŞME İMZALANDI

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarihi belediye binasında İtalyan mimar Fuksas'ı ağırladı. Projeye devam kararı aldıklarını belirten Başkan Altepe "Kendisine tarihi bölgeyle ilgili çalışma yapmayı istediğimizi söyledik ve bir sözleşme yaptık. Hanlar Bölgesi'nde deneyimlerinden faydalanmak en büyük arzumuz" dedi. Fuksas'ın tarihi bölgelerde yaptığı çalışmaların örnek niteliğinde olduğunu belirten Başkan Altepe "Fuksas 60 mimar ve teknik elemanlardan oluşan güçlü ekibiyle birlikte çalışacak. Bugün, aylar sürecek çalışmanın startını vermiş oluyoruz. Bugüne kadar yapılan çalışmalara nelerin ilave edilebileceğini ortaya koyacağız" diye konuştu. 


Sabah



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri