28 / 03 / 2024

Bozcaada'da yapılaşmaya açılan kıyılar üzerinde bulunan arazilerden bazıları kamuya ait çıktı!

 Bozcaada'da yapılaşmaya açılan kıyılar üzerinde bulunan arazilerden bazıları kamuya ait çıktı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayladığı yeni Bozcaada planında, yapılaşmaya açılan kıyılar üzerinde bulunan arazilerden bazıları kamuya ait çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, arazileri otel yapımı için kullanacak...


Türkiye'nin güzel sakin ilçelerinden biri olan Bozcaada, son aylarda büyük bir hareketlilik yaşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayladığı 1/25 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı"yla imara açılan bazı arsaların kamuya ait olduğu ortaya çıktı. 


Çapraz ve Tıızburnu mevkii olarak adlandırılan kıyı kesiminde yer alan altı adet arsa Kültür ve Turizm Bakanlığı eliyle turizm yatırımı amacıyla otel ve günü birlik tesis yapılması için ihaleye çıkarılacak. 

Bakanlığın tahsis edeceği araziler üzerinde kurulması öngörülen tesislerin yaklaşık 800 yatak kapasiteli olması hedefleniyor. 


Söz konusu 6 taşınmazla ilgili 2011 yılında Çanakkale Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü'nün, "İmar Planı ve İmar Uygulaması mahkemece iptal edilmiştir" ibaresi bulunuyor. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı söz konusu iptal ibaresi yokmuş gibi davranarak altı arsa için ihale ilanı verdi. 

Bakanlık tarafından "turizm yatırımı" kapsamına alınan 6 arsayla ilgili "kıyı turizmi" başlığı altında şu yatırımların yapılması planlandığı belirtildi: Çanakkale Bozcaada -Alaybey Çapraz mevkiinde 50 yataklı 275 m2 kapalı inşaat alanlı otel, 180 yataklı turizm tesisi (otel), 260 m2 kapalı inşaatlı günübirlik tesis ve Tıızburnu Mevkii'nde 325 m2 günübirlik tesis. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 1/25 000 Ölçekli Çevre Düzeni Plam'yla doğal ve kültürel sit alanı olan Bozcaada'nın güney kesmi yoğun bir yapılaşmaya açılırken, söz konusu çevre düzeni planıyla otel ve turizm tesisleri yapılmasının önü de açılmıştı. 

Bozcaadalıların büyük tepki gösterdiği plana karşı TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi dava açmıştı. 


Sol Gazetesi