23 / 11 / 2024

Bilecik'te bulunan Osmanlı Evleri turizme açılıyor!

Bilecik'te bulunan Osmanlı Evleri turizme açılıyor!

Doğal güzelliklerinin yanı sıra, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerine ait birçok tarihi kalıntının da bulunduğu Osmaneli’ndeki tarihi Osmanlı evlerinin turizme kazandırılması için gerekli tanıtım çalışmalarını Marka Kent Bilecik Ekibi yürütüyor...


Bilecik'in Osmaneli Belediyesi ve İlçe Kaymakamlığı’nın yapım ve restorasyonunu tamamladığı 'Tarihi Osmanlı Evleri', Bilecik Belediyeler Birliği’nin organizasyonu ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) mali desteğiyle yürütülen “Bilecik Dünya Turizm Destinasyonu” projesi kapsamında turizme kazandırılıyor.


Osmanlı’nın ilk kurulduğu yer olan Bilecik’in Osmaneli ilçesine gelecek olan turistler, Osmanlı evlerinde konaklayacak ve tarihi caddelerde yürüyecek. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerine ait birçok tarihi kalıntının da bulunduğu Osmaneli’ndeki tarihi Osmanlı evlerinin turizme kazandırılması için gerekli tanıtım çalışmalarını Marka Kent Bilecik Ekibi yürütüyor. Tarihi evlerin tespit edilmesi ve profesyonel fotoğrafçılar tarafından oyuncularla fotoğraflanmasıyla startı verilen çalışmalar, web sitesinin oluşturulması, paket turların hazırlanması afiş ve billboard çalışmaları ile devam ediyor.


Projenin saha çalışmalarını yürüten Sami İşleker, Osmaneli’ndeki tarihi Osmanlı evlerinin bilinirliğinin artması için çok geniş kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirtti. İşleken "Çalışmamızın ilk ayağını tarihi mekanların fotoğraflanması oluşturdu. Türkiye’nin önde gelen fotoğrafçıları ve oyuncularını kullanarak gerçekleştirdiğimiz çekimler, projeye verdiğimiz önemin en güzel örneğidir. Bundan sonraki çalışmalarımızla birlikte 'Tarihi Osmanlı Evleri'nin bilinirliği daha da artacak ve burası turistlerin çok önemli bir uğrak yeri haline gelecek.”


Son dönemde Osmanlı tarihi ve kültürüne olan ilginin ve merakın gerek Türkiye, gerekse dünyada artış gösterdiğine dikkat çeken Marka Kent Bilecik Ekibi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Metin Çelik ise, 19,yüzyıl sivil mimarisi olarak adlandırdığı Osmanlı evleri için saklı hazine tanımlamasında bulundu. Osmaneli ilçesindeki tarihi Osmanlı evlerinin turizme kazandırılması için çok titiz bir çalışma yürüttüklerini belirten Çelik, “Yaptığımız işin ne derece önemli olduğunun farkındayız. Uzun yıllar dünya siyasetine yön veren Osmanlı’ya olan ilgi ve merak günden güne artmaktadır. Bizler bunun farkındayız ve burada adeta saklı hazine gibi duran Osmanlı tarihinden izler taşıyan evleri gün yüzüne çıkartmak ve turizme kazandırmak için çok önemli projeler hayata geçiriyoruz. Çalışmalarımız ilerledikçe bilinirlik artacak ve turistler gelmeye başlayacak” dedi.


Sürdürülen tanıtım çalışmalarıyla birlikte ilçeye gelecek olan turistlerin eksiksiz hizmet alabilmesi için bazı tarihi evler otele dönüştürüldü ve ilçe de bir de butik otel açıldı.


Osmaneli’nde Bizans dönemine ait su kemerleri, mezarlar, tümülüsler, Selçuklu dönemine ait gözetleme kuleleri, Mimar Sinan tarafından yapılmış Taşköprü kalıntısı, yapılış tarihleri 450-500 yılları arasında değişen iki cami ve 124 adet 19. yüz yıldan kalma Osmanlı evleri bulunuyor.


Kırıkhan Olay