AKED Başkanı Bekir Kazım Ayhan, konuşmasında bugüne kadar, Adana Kentsel dönüşüm Derneğine müracaat ederek riskli yapılarının incelenmesini isteyen vatandaşlarımızın binalarının tamamının riskli çıktığını ifade etti.
Adana Kentsel Dönüşüm Derneği (AKED) Başkanı Bekir Kazım Ayhan, Adana’da 157 bin afet riski binanın bulunduğu belirterek, "Bu da yaklaşık 800 bin insanımızın can ve mal güvenliğinin tehdit altında olduğu anlamına gelir” diye konuştu.
AKED’in ilk Olağan Genel Kurulu yapıldı. Nezihe Yalvaç Uygulama Oteli'nde gerçekleşen ve tek liste halinde gidilen kurulun Divan Başkanlığını Çukurova Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekan Yardımcısı Hakkı Çiftçi yaptı. Oylama sonunda Mimar Bekir Kazım Ayhan yeniden AKED’in Başkanlığına seçildi.
Yönetim Kurulu üyeliklerine ise, Mimar Berrin Akgöz, Jeoloji Mühendisi Hakan Şahin, İnşaat Yüksek Mühendisi M.Salih İnci, İnşaat Mühendisi İlkay Öztoprak, Eski İl Sivil Savunma Müdürü Yalçın Kartal ve Müteahhit Alper Taştimur getirildi.
LİSANS BELGESİNE SAHİP DERNEK
Adana Kentsel Dönüşüm Derneği Genel Kurulunda bir teşekkür konuşması yapan Başkan Bekir Kazım Ayhan, derneklerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Lisans aldığını söyledi. Başkan Ayhan, lisansın ise, riskli alan ve riskli binalarda gerekli inceleme ve tespit çalışmaları yaparak, ‘Sağlam, güçlendirilmesi gerek veya riskli’ raporu veren bir kuruluş anlamına geldiğini vurguladı. Ayhan, konuşmasında bugüne kadar, Adana Kentsel dönüşüm Derneğine müracaat ederek riskli yapılarının incelenmesini isteyen vatandaşlarımızın binalarının tamamının riskli çıktığını ifade etti.
Binaların riskli çıkmasının, kentsel dönüşümün aciliyetinin ve öneminin büyüklüğüne dikkat çeken Ayhan, “Bu güzel şehrimizin 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu çerçevesinde, depreme dayanıklı, yaşanabilir, sağlıklı, akıllı binaların yapılması Adana ekonomisine de katkı sağlayacaktır. Belediyelerden isteğimiz, inşaat sektörünü çıkmaza sokan imar problemini, kentsel dönüşümün önünü açacak şekilde çözmeleridir. Konut üreticilerinin ise, Kentsel Dönüşüm sürecini öne çekerek, kaliteden ödün vermeden, kar oranını düşük tutarak vatandaşlarımızın bir an önce ev sahibi olmalarına yardımcı olmalarıdır” çağırısında bulundu.
“BİNALARIN ÇOĞU KAÇAK VE RUHSATSIZ”
Başkan Bekir Kazım Ayhan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Amaçlarımızdan biride, afet riski altındaki konutların yeniden yapılanmasına katkı sağlamak, olası bir afet durumunda daha çok hayat kurtarmaktır. Adana’mız da, şu an 157 bin bağımsız bölümün afet riski altında olduğu bilinmektedir. Bu da yaklaşık 800 bin insanımızın can ve mal güvenliğinin tehdit altında olduğu anlamına gelir. Söz konusu bu riskli binaların çoğu kaçak, ruhsatlı, ruhsatsız ve hiç denetim görmemiş binalardır. Bunun yanı sıra 20 yılı aşan, ekonomik ömrünü tamamlamış binalar da bu istatistiklere dahildir.”
Toplantı sonunda AKED üyeleri yeni seçtikleri Başkan ve yönetim kurulunu tebrik ettikten sonra toplu halde fotoğraf çektirdi.
Adalet Gazetesi