06 / 05 / 2024

Antalya Mevlevihanesi 1 milyon 60 bin TL'ye restore ediliyor!

Antalya Mevlevihanesi 1 milyon 60 bin TL'ye restore ediliyor!

Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılan binadan başlanılan restorasyon çalışmaları binanın çatısındaki kiremitlerin yenilenmesi ile başladı. Mevlevihane restorasyon işinin bedeli 1 milyon 60 bin lira olan işin bitim süresi 250 gün olarak belirlendi


Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Astaştanlar İnşaat Şirketine ihale ile verilen Mevlevihane restorasyon işinin bedeli 1 milyon 60 bin lira olan işin bitim süresi 250 gün olarak belirlendi. Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılan binadan başlanılan restorasyon çalışmaları binanın çatısındaki kiremitlerin yenilenmesi ile başladı. Astaştanlar Şirketi sahibi Aşur Taştan aslına uygun bir restorasyon çalışması gerçekleştireceklerini söyledi. Öte yandan Mevlevihane'nin restorasyonunun, yanındaki Yivli Minare Külliyesinin bir unsuru gibi yapılacağını duyuran İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, firmanın Röleve Müdürlüğü ile irtibat halinde çalışacağını söyledi. 

Acar, "Cumhuriyet Meydanı'na gelen binlerce yerli ve yabana tatilcinin gözlerine hitap edecek bir buluşma noktası oluşturmak istiyoruz" dedi. Kaleiçi'deki Mermerli Restaurant önünde yer alan Antalya Etnografya Müzesi'nin de ihalesinin yapıldığını ve 2015 yılma yetiştirileceğini belirten Acar, Antalya Arkeoloji Müzesindeki etnografik eserlerin buraya taşınacağını söyledi. Her 2 müzenin yapım maliyetini Antalya Valiliğinin katkı payından karşıladığını belirten Acar, müzeler sayesinde Kaleiçi'nin daha da kıymetleneceğini işaret etti.

Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat'm armağan ettiği orijinal Mevlevihane'nin statiğinin duvarlarından giren su nedeniyle bozulduğunu hatırlatan Acar, drenaj, teşhir tanzim yerleri ve alanındaki türbe, hamamını da içeren restorasyonu için ihalenin bittiğini söyledi. 

758 yıllık Antalya Mevlevihanesi'nin restorasyon çalışması sonrası Konya Mevlana Türbesi, Galata Mevlevihanesi gibi bir görüntüde olacağı dile getirildi. Aslı Mevlevihane olan ancak yıllardır Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılan binada turist information ofisi de bulunuyordu. 

Antalya'nın tanıtımına son derece önem veren isimlerden biri olan ve yeni projelerin kente kazandırılmasını savunan Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen ise, Mevlevihane hususunda karar kılınmasını olumlu karşıladı. Şen, "Bize göre geç kaimmiş bir projedir. O bölgeyi Yivli Minare, Medrese ve Mevlevihane ve kümbetler bir bütün halinde değerlendirilmelidir. Osmanlı ve Selçuklu döneminden kalan en değerli miraslar orada yer alıyor. Buralar pırlanta yüzük şeklinde ve buraya gerektiği değerin verilip konsept kazandırılması gerekiyor. Eserler aslına uygun restore edilmelidir" diye konuştu. 



Antalya Hilal



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler