02 / 05 / 2024

Antalya Mevlihanesi restore ediliyor!

Antalya Mevlihanesi restore ediliyor!

İbrahim Acar, "Mevlevihaneyi, Konya Mevlana Türbesi, Galata Mevlevihanesi gibi, özellikle Cumhuriyet Meydanına gelen yerli ve yabancı misafirlerimizin gezip görebilecekleri güzel bir görsel alan, buluşma noktası haline getirmek istiyoruz" dedi


Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Kaleiçinin giriş kısmında bulunan 758 yıllık Antalya Mevlevihanesi'nin duvarlarının, son zamanlarda su almaya başladığım belirtti. Bu sularm binanın statiğini etkileyerek bozar hale geldiğini ifade eden eden Acar, şöyle konuştu: "Bizim bir görevimiz de kültürel varlıklarımızı korumak. 

Burası Alaaddin Keykubat zamanında Mevlevihane olarak yapılmış. Yüzyıllarca böyle hizmet etmiş. Mevlevihaneyi, Konya Mevlana Türbesi, Galata Mevlevihanesi gibi, özellikle Cumhuriyet Meydanma gelen yerli ve yabancı misafirlerimizin gezip görebilecekleri güzel bir görsel alan, buluşma noktası haline getirmek istiyoruz." Acar, restorasyon ihalesinin yapıldığım ve sözleşme imzalanma aşamasına geldiğini vurgulayarak, tahminen sene sonuna kadar işin bitmiş olacağım aktardı. 

Restorasyon kapsamında, mevlevihanenin duvarlar sökülerek, orijinal haline getirileceğini, teşhir ve tanzimin yapılacağını dile getiren Acar, "Orijinaline uygun bir şekilde restorasyondan geçecek. Yivli Minare Külliyesi'nin bir unsuru gibi olacak" diye konuştu. 

Alaaddin Keykubat tarafından 1255 tarihinde yaptırılmıştır. Kaim duvarlı olan binada kubbe ve tavan sistemi kullanılmıştır. Enine dikdörtgen planlı olup, katlı şekilde yapılmıştır. İç kısmında da basamaklı yükseltileri vardır. 

Mevlevihanede altta ve üstte olmak üzere toplam 4 mekan bulunmaktadır. Mevlevihanenin hemen batısında yeni onarılmış bir Osmanlı hamamı bulunmaktadır. 


Yeni Mesaj