22 / 11 / 2024

Abdulaziz Ediz: İzmir'e gelen kruvaziyer turist birkaç saatte 110 dolar harcıyor!

 Abdulaziz Ediz: İzmir'e gelen kruvaziyer turist birkaç saatte 110 dolar harcıyor!

İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Abdulaziz Ediz, İzmir'e gelen kruvaziyer turistin burada geçirdiği birkaç saatte ortalama 100-110 dolar harcadığını, İzmir'in kruvaziyer turistten aldığı payın her geçen gün arttığını belirtti..



İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Abdulaziz Ediz, İzmir'e gelen kruvaziyer turistin burada geçirdiği birkaç saatte ortalama 100-110 dolar harcadığını söyledi.


Konuyla ilaçıklamalarda bulunan Ediz, İzmir'in kruvaziyer turistten aldığı payın her geçen gün arttığını belirtti. 2013 yılının yaklaşık 200 sefer ve 500 bin yolcuyla kapatılmasının öngörüldüğünü ifade eden Ediz, gelen turistlerin 3'te birinin şehir içinde kaldığını, büyük bölümünün otobüslerle Efes Antik Kenti'ni, bir bölümünün de Bergama'yı gezmeyi tercih ettiğini söyledi.


Şehirde kalan turistin tercih yerlerinden birinin tarihi Kemeraltı Çarşısı olduğunu kaydeden Abdulaziz Ediz, "İzmir'e gelen turist harcama yapmıyor" eleştirilerine katılmadığını dile getirdi. Kruvaziyer turizminin 2000'li yıllardan bu yana dünyada hızlı bir gelişim gösterdiğine işaret eden Ediz, bu hızlı gelişimde Akdeniz'de en fazla pay alan şehirlerden birinin İzmir olduğunu vurguladı. Ediz, 2004-2012 yılları arasında bin 233 sefer ile 2 milyon 611 bin 272 yolcunun İzmir’e geldiğini kaydetti.


Kruvaziyer turizminin başladığı tarihten beri İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde görev yaptığını, gelişimi gün be gün takip ettiğini belirten Ediz, bu destinasyonun kendi içinde değerlendirildiğinde İzmir'in kısa sürede kişi başı turistten kazandığı paranın az olmadığına dikkati çekti.


Kruvaziyer turistin seyahati boyunca birçok limana uğradığını, bu nedenle her şeyi İzmir'den almasını beklemenin mümkün olmadığını ifade eden Ediz, "Harcamada yükselen bir trend var. Gelenlerin 3'te biri Kemeraltı'na gidiyor. Çoğunluğu Efes Antik Kenti, bir kısmı da Bergama'ya gidiyor. İzmir'de kalan turist ortalama 100-110 dolar harcıyor. Bir haftalık tatil için gelen turistin 700-800 dolar harcadığı düşünülürse, 5 ile 8 saat aralığında şehirde kalan turistin harcadığı para az değildir. Bu harcamayı artırmak için Kemeraltı'nı ve burada sunduğumuz ürünleri daha cazip hale getirmeliyiz" dedi.


Gelen turistin daha fazla harcama yapması için "talepleri nelerdir" yönünde bir çalışma yapılmadığını, birçok limana uğrayan turist grubunun daha fazla harcama yapması için ülkeye has tercih edilebilen ürünlerin sunulması gerektiğini belirten Ediz, gelenlerden birden 10 bin dolar harcama beklemenin doğru olmadığını kaydetti. Ediz, şöyle konuştui: 


"Kruvaziyerle gelen turist Kemeraltı'na ciddi şekilde giriyor. Harcamada yükselen bir trend var. İstanbul'a giden bu turistin harcadığı para için çok yüksek rakamlardan bahsediliyor. Gecede 3-5 bin dolar bırakan mekanlar var. İstanbul'da çok farklı bir hizmet, çok farklı bir konaklama imkanı sunuluyor. İzmir'de birkaç saat kalan turistin yaptığı 100 dolarlık harcamayı 150 dolara çıkarmak için hizmetleri cazip kılmamız gerekiyor. Kemeraltı bu şekliyle de tercih ediliyor. Biz, Kemeraltı'nı gelen turistlerin tercih edeceği konuma getirdikçe daha fazla tercih edilen bir yer olacaktır. Kemeraltı kendiliğinden zaten bir ayrıcalık. Burayı herkesin yaşanabilir bir mekan olarak da kullanması gerekir. Kimi kahve içmeye gidiyor, kimi hediyelik eşya alıyor kimi de aktarına gidip başka bir şeyler alıyor. Kemeraltı'ndaki ürünün kalitesi yükseldikçe buradaki ticaretin rakamı yükselecektir. Gelen turistin tercih edeceği daha cazip, daha marka, daha güvenilir ve ticaretin kendi kuralları içerisinde sunulabilecek olması gerekir. Kemeraltı'nın da daha gezilebilir, daha yaşanabilir, ayağa kaldırılacak bir sürecinin de olması gerekir. Ne satarsak onun karşılığını alırız. Ne satılabilecek durumdaysa insanlar da onu satın alıyor. Arz ettiğimiz ürünün talebi karşılayacak düzeyde olması gerekiyor."


Yenigün