25 / 04 / 2024

3. köprünün bağlantıları ilk ‘özel’ otoyol olacak!

 3. köprünün bağlantıları ilk ‘özel’ otoyol olacak!

3. köprünün bağlantıları ilk ‘özel’ otoyol olacak. Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün bağlantı yollarını yıl sonuna kadar Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale etmeyi planladıklarını belirtti.



Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün bağlantı yollarını yıl sonuna kadar Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale etmeyi planladıklarını belirterek, “İhale hazırlık çalışmaları tamamlandı. Hazine Müsteşarlığı’nın uygun görüşünün ardından Temmuz ayında ilana çıkacağız” dedi. Kuzey Marmara Otoyolu’nun Avrupa ve Asya tarafındaki Akyazı-Paşaköy arası ile Avrupa yakasında Odayeri-Kınalı arası için ihaleye çıkmayı planladıklarını belirten Turhan, şöyle konuştu:


“YİD projelerinde yükleniciler kendi maliyetleriyle ilgili planlamalarını ve işin ne kadar sürede yapılabilir olabileceğini hesaplayıp, tekliflerini verirler. Bunun için 4 ile 6 ay arasında süre veririz. Aksilik olmazsa ihaleyi yıl sonunda tamamlamayı planlıyoruz. İhale tamamlandıktan sonra görevlendireceğimiz şirket, kredi temini çalışmalarını 6 aylık süreçte tamamlıyor. Bu süre içinde şirkete, öz kaynağıyla işe başlama fırsatı tanıyoruz.”


Tavan fiyat belirlenecek


Yolun tamamlanmasının ardından Türkiye’de ilk kez bir otoyolun özel şirket tarafından işletileceğini bildiren Turhan, “Bu yoldan geçiş ücreti, araçların cinsine, sınıfına ve mesafesine göre belirleyeceğimiz tavan fiyata göre şirket tarafından tespit edilecek. Tavan fiyat, her yıl değişen şartlara göre güncellenecek” diye konuştu. Otoyolda bayramlarda ve özel günlerde ücretsiz geçişe yönelik maddenin  şartnamede yer alacağını ifade eden Turhan, “Ancak bu maddenin herhangi bir  bağlayıcılığı olmayacak. Ama idare isterse bayramlarda veya bazı özel günlerde bu  yolları ücretsiz kullandırabilir , trafiğe kapatabilir. Bu yolları başka amaçla  kullanabilir. Örneğin  İstanbul  ’da Avrasya maratonu yapıyoruz. İdare bu yetkiye bu  yollarda  sahip olacak” dedi. 2015 yılı içinde Kuzey Marmara Otoyolu’nun kalan kısımlarında çalışmalar başlayacak.




Vatan