29 / 03 / 2024

Four Winds’de, Maliye’ye ait 341 konutun satış ihalesi iptal edildi!

 Four Winds’de, Maliye’ye ait 341 konutun satış ihalesi iptal edildi!

Bağdat Caddesi’ndeki lüks konut projesi Four Winds’de, Maliye’ye ait 341 konutun satış ihalesi iptal edildi. Satış için yeni ihale süreci başladı. İhaleyi kazanan Taşyapı dava açacak...



Bağdat Caddesi’ndeki lüks konut projesi Four Winds’de, Maliye’ye ait 341 konutun satış ihalesi iptal edildi. Satış için yeni ihale süreci başladı. İhaleyi kazanan Taşyapı dava açacak.


Bağdat Caddesi’nde Taşyapı tarafından kat karşılığı inşa edilen lüks konut projesi Four Winds Residence’ta Maliye’ye ait olan konutların satış ihalesi iptal edildi. Gerekçesi ‘bilinmeyen’ iptal kararının ardından, Özelleştirme İdaresi ikinci ihale için kolları sıvadı. Konutların kasım ayında yapılan ilk ihalesini kazanan Taşyapı, Özelleştirme İdaresi’ne karşı dava açmaya hazırlanıyor.


İstanbul’un en değerli yerlerinden biri olan Bağdat Caddesi’nde, mülkiyeti Maliye’ye ait Meteoroloji arazisinin 2004 yılında yapılan kat karşılığı inşaat ihalesini Taşyapı kazanmıştı. 30 firmanın arasından sıyrılarak ihaleyi alan ve Four Winds Residence projesini inşa eden Taşyapı, projede yüzde 60 hisseyi Maliye’ye devretmişti. 4 kuleden oluşan projede, yüzde 60 hisseye karşılık olarak Maliye’ye 341 konut düşmüştü.

Maliye’ye ait olan 341 konut, kasım ayında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından ihaleye açılmıştı. İhalede Türkiye’de bir ilk yaşanarak, bir firma kendisinin inşa ettiği projedeki konutlara talip olmuştu. Buna göre, projeyi hayata geçiren Taşyapı, Hazine’ye ait olan yüzde 60 hisseye karşılık gelen 341 daireyi, yapılan ihale sonucunda 530 milyon liraya satın alıp projenin tamamına sahip olmuştu. İhaleyi kazanan Taşyapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı emrullah turanlı, daireleri ortalama 1.5 milyon liraya aldıklarını belirterek, bu fiyatın çok yüksek bir rakam olduğunu ifade etmişti.


Turanlı: Dava açacağım

Taşyapı’nın proje lansmanına hazırlandığı günlerde Maliye’ye ait dairelerin satış ihalesi iptal edildi. Buna göre, Özelleştirme İdaresi, 341 konutu tekrar ihaleye çıkarmaya karar verdi.

Konuyla ilgili konuşan Turanlı, kendisinin ihale iptaliyle ilgili olarak bilgilendirilmediğini söyledi. Kulağına gelen duyumlara göre ‘evrak eksikliği’ nedeniyle ihalenin iptal edilmiş olabileceğini ifade eden Turanlı, “İhalenin iptal edilmesiyle ilgili bir bilgim yok. Herhangi bir görüşme talebinde de bulunmadım. Adalet önünde gerekli işlemleri yapacağım. Gerekirse uluslararası hukuk yollarına başvuracağım” dedi.


ÖİB: İç gerekçe var

Özelleştirme İdaresi’nden edinilen bilgiye göre ise, halen Maliye Hazinesi’ne ait olan taşınmazların ilk ihalesinde pazarlık süreci tamamlanmış ve konutların teminat bedeli alınmış olmasına rağmen ÖİB kendi yetkisini kullanarak ihaleyi iptal etti.  ÖİB’nin bir ‘iç gerekçe’ ile ihaleyi iptal ettiğini belirten yetkililer, Taşyapı’nın yatırmış olduğu teminat bedelinin geri verildiğini ve ihale iptal kararının kendilerine iletildiğini kaydetti.

ÖİB’nin iptal kararıyla ilgili gerekçe açıklama zorunluluğunun olmadığını ifade eden yetkililer, bir iç gerekçe ile ihalenin iptal edilmiş olduğunu ekledi.



Deniz ve Adalar manzaralı

Proje 44 bin 500 metrekarelik arsa üzerinde yapılıyor. Proje, bölgedeki emsal olan 2.07’ye göre planlanmış.

Tüm alanlarla birlikte 170 bin metrekarelik brüt inşaat alanı olan projede satılabilir alan ise 90 bin metrekare civarında bulunuyor. Projedeki 4 blok 44 katlı ve yükseklikleri 150 metreyi geçiyor. Proje 10’uncu kattan itibaren deniz görüyor. Bir tarafta Adalar, bir tarafta tarihi yarımada manzarası var. Projede 87 ile 655 metrekare arasında farklılık gösteren 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 lüks daire bulunuyor. 


 


Evler ikinci kez ihaleye çıkacak

Taşyapı İnşaat tarafından hayata geçirilen Four Winds projesinde Maliye Hazinesi’ne ait 341 bağımsız bölümün yanısıra projenin hemen yanında yer alan 8 bin 661 metrekarelik arsa da satışa sunuldu. Sosyokültürel tesis alanı olma özelliğine sahip olan bu taşınmazın KAKS’ı 1.5 olarak belirlendi.

Doküman bedeli 25 bin lira olarak belirlenen ihalede geçici teminat bedeli 25 milyon lira. Four Winds projesinde yer alan taşınmazlar için ise son teklif verme tarihi 15 Temmuz 2014 günü saat 14.00 olarak belirlendi.

İhale 10 tur sürmüştü

Geçtiğimiz kasım ayında Maliye’ye ait 341 daire ilk kez ihale edilmişti. Taşyapı-Demsan, 530 milyon liralık en yüksek teklif ile ihaleyi almıştı. Buna göre, daire başına yaklaşık 1.5 milyon lira teklif edilmişti. Fakat satın alma işlemi gerçekleşmeden ihale iptal edildi.



Hülya Çaylak/ Milliyet





Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler