24 / 04 / 2024

İstanbul'da bazı semtlerde kira artışı yüzde 80'lere ulaştı!

 İstanbul'da bazı semtlerde kira artışı yüzde 80'lere ulaştı!

Büyükşehirlerde Eylül ayı ile birlikte kiralarda yükseldi. Özellikle üniversitelerin açılması, kentsel dönüşümün hız kazanması ve Suriyeli göçmenlerin çoğalması ile kiralık ev talebi patladı. Artan talebi gören ev sahipleri de kiralara zam yaptı. Emlak uzmanları özellikle İstanbul 'da bazı semtlerde artışların yüzde 80'leri bulduğunu söyledi.


Kentsel dönüşümün başlaması, üniversitelerin açılması ve Suriyeliler'in gelmesi talebi artırdı, ev sahipleri zam yaptı.


Büyükşehirlerde Eylül ayı ile birlikte kiralarda yükseldi. Özellikle üniversitelerin açılması, kentsel dönüşümün hız kazanması ve Suriyeli göçmenlerin çoğalması ile kiralık ev talebi patladı. Artan talebi gören ev sahipleri de kiralara zam yaptı.  Emlak  uzmanları özellikle  İstanbul  'da bazı semtlerde artışların yüzde 80'leri bulduğunu söyledi. 


YÜZDE 100 ARTTI 

Bu konuda açıklamalar yapan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul'da birkaç sene öncesine kadar yüzde 20'lerde seyreden kira artışının yüzde 80'lere, Sarıyer, Bakırköy, Mecidiyeköy gibi merkez ilçelerde ise yüzde 100'lere dayandığını kaydetti. Kira artışlarının başında kentsel dönüşüm çalışmalarının geldiğini belirten Aşa, "Binlerce bina yıkılınca, buralarda ikamet eden insanlar kiraya çıkmak zorunda kaldı. Kiralar da uçtu" dedi. Daire fiyatlarında yaşanan artışın ev almayı düşünen insanları tekrar kiraya yönelttiğini anlatan Aşa, "Binlerce vatandaşın ev satın alma niyetini ertelemesi ve kiraya yönelmesi, kiraların artmasında ikinci bir faktör olarak ortaya çıkıyor" diye konuştu.


ARAPLAR GÜNDE BİN DOLAR VERİYOR

Kiraların yükselme nedenlerine, özellikle İstanbul, Yalova ve Bursa gibi şehirlerde Araplar'dan gelen talep de eklendi. Arap turistler, konutları günlük ya da haftalık kiraladıkları için ev sahipleri için daha çok getiri sağlıyor. Semtine göre günlüğü 150-200 dolardan kiralıyorlar. Böylece ayda 3-4 bin dolar kazanç oluşunca, ev sahipleri de Arap turistleri tercih ediyor. Özellikle Sarıyer, Tarabya gibi bölgelerdeki lüks evler, günlüğü bin dolardan Araplar'a kiralanıyor.



Takvim