23 / 11 / 2024

İstanbul Finans Zirvesi sona erdi!

İstanbul Finans Zirvesi sona erdi!

İstanbul Finans Zirvesi'nin son gününde, "Para Politikası, Finansal İstikrar ve Yenlikçilik", "Bankacılar Forumu", "Yatırım Bankacılığı, Risk Sermayesi Fonları, Kitle Finansmanı, Melek Yatırımcılık ve Yelikçiliğin Finansmanı" ile "Türkiye'nin Yeni Sigorta Ekonomisi" konulu paneller yapıldı.


Zirvenin son günü, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)  Başkanı Erdem Başçı ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş'ın konuşmalarıyla tamamlandı.


Zirvede moderatörlüğünü TCMB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Turalay Kenç'in yaptığı "Para Politikası, Finansal İstikrar ve Yenilikçilik" oturumunda konuşan İsviçre Bank for International Settlements (BIS) Para ve Ekonomi Departmanı Başkanı Claudio Borio, "Büyük finansal krizler geliyorum der, kredilerin davranışları krizlerin yaklaşması hakkında bilgi verir" dedi.


Sırbistan Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Bojan Markovic de, finansal yenilikçiliğin inovasyonu tetiklediğini belirterek, "İnovasyon yatırımcılara riskleri dağıtmaları için yardımcı olur" diye konuştu.


Macaristan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyesi Gyula Pleschinger de, risk yönetiminin de bir yenilikçilik olabileceğini söyledi.


Moderatörlüğünü zeb Finansal Servis Danışmanlığı Ortağı Andreas Rinker'in yaptığı oturumda konuşan Aktif Bank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Önder Halisdemir, Passolig Kartı projesinin Türkiye'nin en büyük sadakat programı olduğunu belirterek, "Sahalarda şiddeti bitirmek için yola çıkılan sosyal sorumluluk projesi, 36 takımı ve 30 stadyumu içine alacak şekilde bir Türkiye değerine dönüştü" dedi.


TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz da, 2008 krizi sonrasında bankaların KOBİ'leri daha iyi anladığını belirterek, KOBİ'lerin ekonomiye ve büyümeye katkıda anahtar role sahip olduğunu kaydetti.


Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız ise sürdürülebilir kalkınmayı finanse etmek amacında olduklarını belirterek, bankacılıkla tanışmamış 15 milyon kişi için teşvik edici çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti.


"Faizsiz özel şirket tahvillerinin daha da artarak gündeme gelmesi gerekiyor"


"Yatırım Bankacılığı, Risk Sermayesi Fonları, Kitle Finansmanı, Melek Yatırımcılık ve Yelikçiliğin Finansmanı" konulu panel ise MRL Corporation Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Genel Müdürü Cornelia Meyer'in moderatörlüğünde düzenlendi.


Panele, Hazine Müsteşarlığı, Mali Sistemle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Ali Arslan, Turkcell Grup Finans Genel Müdür Yardımcısı Murat Doğan Erden, SPK Kurumsal Yatırımcılar Dairesi Başkanı Esra Ada Vural, Fongogo Kurucu Ortağı Üst Yöneticisi (CEO) Louise Weterlind ve Bahreyn Uluslararası Yatırım Bankası CEO'su Yönetim Kurulu Üyesi Aabed Al Zeera katıldı.


"Türkiye'nin Yeni Sigorta Ekonomisi" konulu son panelin moderatörlüğünü ise Sigortayeri.com Üst Yöneticisi (CEO) Ali Erhan Tamer yaptı.


Panele katılan Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, faizsiz emekliliğin ve finansal enstrümanların giderek öne çıkacağını düşündüklerini dile getirerek "Faizsiz özel şirket tahvillerinin daha da artarak gündeme gelmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.


Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin ise dönüşüm ve devrim yapılması gereken konunun, Y kuşağının dilinden anlayan kişileri oluşturmak konusunda gerçekleşmesi gerektiğini dile getirdi.


Mobil anlamda ulaşılabilirliğin şirketleri açısından sorun olmadığını aktaran Çetin, "Mobil uygulamalarımız çok iyi çalışıyor ancak içerdeki yapıyı mobil hale getirmeliyiz. Bu anlamda yatırımlarımızı yapıyoruz. En büyük yatırımı da insan kaynağı ve teknolojiye yapıyoruz. Gelecekte çok daha farklı kanallardan bahsediyor olacağız, bunun için en önemli konu içerde hazır olmak" ifadelerini kullandı.


Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç ise sigortalılığın geniş tabana yayılması konusuna her zaman kafa yorduklarını belirterek, bunu artırmanın çeşitli yolları olduğunu, bunlardan birinin de zorunlu sigortaları artırmaktan geçtiğini söyledi.


Genç, bu konuların gerek 2009-2014, gerek 2014-2018 stratejik planlarında yer aldığını kaydetti.


Babacan: Türkiye'nin detaylı yol haritası olacak


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, açılışta yaptığı konuşmada, hükümet olarak 5 yıllık 10. Kalkınma Planı'nın özel dönüşüm programları üzerinde çalıştıklarını belirterek, "İlk defa 25 konuda özel dönüşüm programıyla beraber yayımladığımız bir plan. 25 programında şu anda eylem planlarını hazırlıyoruz. Yaklaşık bin 200'ün üzerinde bir eylemin 2018'e kadar takvimlendirilmesini yapıyoruz. Ekim sonu kasım başı gibi başbakanımız tarafından açıklanacak bu eylem planı Türkiye'nin detaylı bir yol haritası olacak. 25 dönüşüm programından bir tanesi de  İstanbul  Finans Merkezi ile ilgili programımız" ifadelerini kullandı.


"Enflasyonun neredeyse zirveyi bulduğu kanısındayız"


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise enflasyon rakamlarına ilişkin, "Enflasyonun neredeyse zirveyi bulduğu kanısındayız, bundan sonra sıkı bir duruşla enflasyonu tekrar 5-7 aralığına, daha sonra da orta-uzun vadede yüzde 5'in altına düşürmeyi ümit ediyoruz" dedi.


Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşlarından bir tek isteklerinin olduğunu belirterek, "Objektif bir değerlendirme istiyoruz. Tabii ki onlar işlerini yapacak, biz işimizi yapacağız" ifadesini kullandı.


 2015-2019 arasında seçim olmadığını anımsatan Şimşek, "O zaman çok güçlü reformlar yapacağız. Türkiye bu dönemde 2002-2007 arasında olduğu gibi yüzde 6-7'ler büyüme ile hedeflerine ulaşacak" dedi.


"TCMB, kötü gün dostudur"


TCMB Başkanı Erdem Başçı, TCMB'nin kötü gün dostu olduğunu belirten Başçı, "İyi zamanlarda bankaları terbiye etmeye çalışır ama kötü zaman geldiğinde bankalara destek verir. Biz küresel kriz öncesinde bankalara borç verme faizini yüzde 10'dan yüzde 7'ye çektik, güven verdik. Dünyada faizler kalıcı olarak düştüyse ve ABD'de normalleşme bittikten sonra faiz oranları yüzde 4'ü geçmeyecekse bizim yüzde 10 fazla mı geliyor? Büyük ihtimalle cevap evet. Yani iyi zamanlarda yüzde 10 fazla geliyor. Benim kişisel tahminim, iyi zamanlarda biz bunu rahatlıkla yüzde 9'a çekebiliriz. Arkadaşlara söyledim çalışacaklar. Eğer bu son borç verme faizini iyi zamanlarda kalıcı şekilde bir miktar indirebilirsek, belki orada bir miktar indirim düşünebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.


SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ise Anadolu Ajansı Finans Haberleri Editörü Yılmaz Yıldız'ın moderatörlüğünde yaptığı mülakatta, Türkiye'nin son yıllarda ekonomik değişim ve dönüşüm yaşadığına, bunun sadece sermaye piyasalarında değil ekonominin bütün alanlarında görüldüğüne dikkati çekti.


İki gün süren zirve İstanbul'da finans dünyasının önemli temsilcileri ile çok sayıda küresel finansın liderlerini buluşturdu.


AA



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri