29 / 03 / 2024

60 ilde yüksek kirlilik var!

60 ilde yüksek kirlilik var!

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, tüm illere “Isınma, trafik ve sanayi kaynaklı kirleticilerin belirlenmesi için yerel emisyon envanterini hazırlayın” talimatı gönderdi. Bakanlık, 60 şehirde yüksek kirlilik olduğunu açıkladı...


ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, tüm illere “Isınma, trafik ve sanayi kaynaklı kirleticilerin belirlenmesi için yerel emisyon envanterini hazırlayın” talimatı gönderdi.


Resmi kurumlarda, lojman ve sosyal tesislerde ısı yalıtımına öncelik verilmesini isteyen bakanlık, “Okullarda ve resmi binalarda giriş kapılarının otomatik ve hava sızdırmaz olmasını” istedi.


SÜRE 2017 YILINDA DOLUYOR


Bakanlık yayınladığı genelge ile kirleticilerin belirlenmesi ve yıllık olarak takip edilmesi için tüm şehirler için ayrı takvimler oluşturdu. Marmara başta olmak üzere sırasıyla Ege, Akdeniz, Güneydoğu, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’daki iller 2017 yılı sonuna kadar emisyon envanterini tamamlamak zorunda olacak. Kükürtdioksit, nitrojendioksit ve partikül kirleticilere ilişkin yerel emisyon envanteri oluşturulacak, her yıl aralık ayı sonuna kadar da bu envanter bakanlığa gönderilecek.


60 İLDE “YÜKSEK KİRLİLİK”


Emisyon değerin sınırın üzerinde olduğu Marmara Bölgesi’nde yer alan İstanbul, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova için süre 2014 yılı sonunda dolacak. Bakanlık bu kapsamda şehirleri yüksek ve düşük kirlilik potansiyeline göre de tek tek belirledi. Çalışmaya göre İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Kocaeli, Konya, Diyarbakır, Hatay, Kayseri gibi 60 şehir “yüksek kirlilik” olan şehirler kategorisinde sıralandı. Sanayi tesislerinin çok az olduğu Aksaray, Amasya, Burdur, Rize, Tunceli ve Sinop gibi 21 şehir ise düşük kirlilik potansiyeli olan iller olarak saptandı.


TERMOSTATLI VANALARI KULLANIN


BAKANLIK genelgesi  doğrultusunda okullarda ve resmi binalarda kaloriferli radyatörlerde termostatlı vana kullanılması gerektiğinin de altı çizildi.


Hürriyet



Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura, TOKİ Aksaray kura