09 / 05 / 2024

Zilyetlik nedir?

Zilyetlik nedir?

Medeni hukukun eşya hukuku dalında incelenen bir hukuki kurum olan zilyetlik nedir?Zilyet kime denir? İşte zilyetlik hakkında bilinmeyenler..


Zilyetlik nedir?

Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor.Zilyetliğe sahip olan kişiye de zilyet adı veriliyor.

Mülkiyet bir kimsenin eşya üzerindeki hakkını ifade ediyor. Zilyetlik ise, bu haktan bağımsız olarak sadece eşya üzerinde var olan bir hakimiyet durumunu gösteriyor. Bu sebeple zilyetlik mülkiyet hakkına bağlı olmuyor. Zilyet olan kimsenin malik olması şartı aranmıyor.

Örneğin, bir arabanın sahibi olan kişi o arabanın hem maliki hem zilyedi oluyor. Ama bu arabayı kullanan şoför, arabanın bir tamirhaneye bırakılmış olması halinde tamirci, hatta sadece park etmek üzere arabanın teslim edildiği park çalışanı gibi başka kişiler de, araba kendi hakimiyetleri altında iken, zilyet sayılıyor.

Ev üzerinden bir örnek vermek gerekirse şu şekilde: Bir ev sahibinin o ev üzerinde hakimiyeti bulunuyor ve bu durum zilyet olarak açıklanabiliyor. Fakat bu evi kiraya verdiği zaman o evin zilyeti kiralayan kişi olabiliyor. Zilyetlik değişkenlik gösterebiliyor.

Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanunun Uygulama Şekli Ve Esaslarına Dair Yönetmelik”te ise “Zilyetlik ve zilyet” 10. Madde’de şöyle tanımlanıyor;

"Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurmadır. Zilyet, taşınmaz maldan bir yarar sağlamak üzere o taşınmaz malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran gerçek ve tüzel kişilerdir.”

Zilyetlik nasıl kazanılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com