26 / 04 / 2024

Yapı kullanma izin belgesi nedir?

 Yapı kullanma izin belgesi nedir?

İskan belgesi olarakta bilinen yapı kullanma izin belgesi,belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından veriliyor.Peki yapı kullanma izin belgesi nedir?İşte yapı kullanma izin belgesi..


Yapı kullanma izin belgesi nedir?

Yeni yapılan bir yapının kullanılabilmesi için, yapının bulunduğu bölgeden sorumlu belediyeden izin alınması şartı aranıyor. Söz konusu izin, yapı kullanma izin belgesi; iskan ve oturma izni olarak da ifade ediliyor. 


Bağlı bulunan belediyeye başvurularak alınan yapı kullanma izin belgesi, söz konusu yapının projesine uygun yapılıp yapılmadığının denetlenmesi anlamına geliyor. Yeni yapı, projesine veya imar plana uygun olarak yapılmadıysa o yapıya oturma izni verilemiyor.


Yapı kullanma izin belgesinin sorunsuz alınabilmesi için söz konusu yapının inşaat çalışmalarını tasdiklenen projeye uygun yapılması gerekiyor.


Yapı kullanma izin belgesi için gerekenler..

Yapı kullanma şartlarına uygun bir yapıya yapı kullanma izin belgesi almak için gerekli belgelerle bağlı olunan belediyeye başvuruda bulunulması gerekiyor.Başvuruda bulunurken gerekli belgeler şu şekilde: 


*İskan İzni istemi içeren dilekçe,

*Tapu kaydı bilgileri,

*Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

*Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

*Telekom Olur Yazısı,

*Proje Müellifleri Raporu, 

*Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

*Cephe fotoğrafları – 13 18 cm,

*Emlak  /Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

*SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi, 

*Sığınak Raporu (Sığınak yeri ayrılmış olan binalarda) 

- Yangın Tesisat Raporu (Dosyada İtfaiye Daire - Başkanlığı'ndan onaylı yangın söndürme, algılama ve tahliye projeleri varsa) 


Bina asansörlü ise asansör firmasından alınması gereken belgeler ise şu şekilde: TSE Belgeleri,Garanti Belgesi,Mühendislerin SMM Belgeleri,Muayene Raporu – 4 adet,Muayene fişi,Uygulama projeleridir.


Gerekli belgeler tamamlandıktan sonra yapı kullanma harcı da ödeniyorsa yapı kullanma izin belgesi alınabiliyor.



Yapı kullanma izni belgesinin iptali!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com