Yapı Kullanma izin belgesi, inşaatı tamamlanmış ruhsatlı binaların; ruhsat bilgilerini, inşaat bitirim tarihini ve tapu kaydını, adresini gösteren belgeye deniyor. Peki yapı kullanma izni belgesinin iptali nasıl olur? İşte yanıtı...
Yapı kullanma izni belgesinin iptali!
İnşası tamamlanan veya bir kısım inşası tamamlanan yapıların kullanılabilmesi için yapı kullanım izni alması zorunlu oluyor. Yapı kullanım izni belediyelerin yapı kontrol müdürlükleri tarafından düzenlenen, binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığı gösteren bir belge niteliğindedir.
Yapı kullanım izninin alınması için ilgili belediyeye yapılan başvuru dilekçesi ekinde, fenni mesullerin veya yapı denetim kuruluşlarının yapının projelerine, fen ve sağlık kurallarına uygun olarak yapılıp yapılmadığını, mevzuata uygun olarak piyasaya arz edilmiş ve bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen mevzuatın gereklerini sağlayan malzeme kullanılıp kullanılmadığını belirten raporları, yetki belgesine haiz mimar, mühendis veya kuruluşlarca tanzim edilen enerji kimlik belgesi ile yapıya ilişkin fotoğrafları yer alıyor. Enerji kimlik belgesi, yapı kullanma izin belgesi ile birlikte onaylanarak yapı sahibine veriliyor. İskan izni yani yapı kullanım izni alabilmek için bazı belgeler gerekiyor.
Yapı kullanım belgesi alabilmek için gerekli belgeler;
İskan İzni istemi içeren dilekçe,
Tapu kaydı bilgileri,
Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi,
Dış Kanal Belgesi (İZSU),
Telekom Olur Yazısı,
Proje Müellifleri Raporu,
Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu,
Cephe fotoğrafları – 13 18 cm,
Emlak /Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,
SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi,
Sığınak Raporu (Sığınak yeri ayrılmış olan binalarda)
Yangın Tesisat Raporu (Dosyada İtfaiye Daire - Başkanlığı'ndan onaylı yangın söndürme, algılama ve tahliye projeleri varsa)
Bina asansörlü ise asansör firmasından;
TSE Belgeleri,
Garanti Belgesi,
Mühendislerin SMM Belgeleri,
Muayene Raporu – 4 adet
Muayene fişi,
Uygulama projeleri
Yapı kullanım izni alınabilmesi için daha öncede belirtildiği gibi binanın inşasının bitmesi veya bazı bölümlerinin inşasının bitmesi gerekiyor. Yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması gerekiyor ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. Peki, inşaat tamamlandıktan sonra proje dışına çıkılmış ise iptal edilebiliyor mu? Mevcut imar planına göre inşaat ruhsatı alınıp inşaata başlandıktan sonra yapılan plan değişikliği sonrasında inşaat imar mevzuatına aykırı hale geliyor. Bu durumda verilen inşaat ruhsatının hatta yapı kullanma izninin iptali ile karşılaşılabiliyor.
Mehmet TAŞ/Konuttimes.com