27 / 04 / 2024

Yabancıların mülk edinme şartları nelerdir?

Yabancıların mülk edinme şartları nelerdir?

Yabancılar Türkiye'den mülk edinebiliyor.Mülk edinmek için yasal prosedürlere uymaları gerekiyor.Peki yabancıların mülk edinme şartları nelerdir?İşte yabancıların mülk edinme şartları 2015..


Yabancıların mülk edinme şartları nelerdir?

Tapu Kanunu gereğince yabancılar, Türkiye sınırları içerisinde yer alan mülkleri satın alabiliyor.Kanun gereğince, yasal sınırlamalara uyulmak şartıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişiler Türkiye’de mülk ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.


Yabancı gerçek kişilerin Türkiye'de taşınmaz satın alırken zarara uğramamaları maksadıyla bazı hususlara özen  göstermeleri gerekiyor.Yabancıların mülk edinme şartları şu şekilde sıralanıyor:


-Ülke genelinde, yabancı uyruklu bir gerçek kişi, en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabilir ve sınırlı ayni hak edinebilir.


-Yabancıların askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve izin almadıkça kiralaması mümkün değildir.


-Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün  %10’una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilir.


-Gerçek kişilerle yabancı ülkelerde kendi mevzuatlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri lehine taşınmaz rehni tesisinde kanuni sınırlamalar uygulanmaz.


-Kanun hükümlerine aykırı olarak edinilen; edinim amacına aykırı kullanıldığı ilgili Bakanlık ve idarelerce tespit edilen; proje şartıyla satın almalarda süresi içinde ilgili Bakanlığa başvurulmayan veya süresi içinde projeleri gerçekleştirilmeyen; taşınmazlar tasfiye hükümlerine tabidir.

Yabancıların tapu işlemleri 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com