15 / 05 / 2024

Vergide matrah artırımı 2016!

Vergide matrah artırımı 2016!

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin genel tebliğ ile taşınmaz sahipleri bazı vergiler için matrah artırımında bulunabilecek. İşte Vergide matrah artırımı 2016...


Vergide matrah artırımı 2016!

Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 6736 sayılı kanun genel tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.Tebliğin amacı  6736 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen amme alacakları ile il özel idareleri ve belediyelere ait alacakların yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi ve bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılmasına ilişkin hükümlerinin uygulanmasına dair usul ve esaslar belirlemek oluyor.


Tebliğle taşınmaz sahipleri bazı vergiler için matrah artırımında da bulunabilecek.Mükellefler geçmiş yıllara yönelik olarak matrahlarını kanunda düzenlenen oran veya tutarlarda yükseltmeleri durumunda ilgili yıllarla matrah artırımında bulundukları vergi türleri yönünden vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak.


2016 matrah artırımı  aşağıdaki vergileri kapsıyor:

Mükelleflerin 2011-2015 yıllarında beyan ettikleri;

- Gelir Vergisi,

- Kurumlar Vergisi,

- Gelir ve Kurumlar (Stopaj) Vergisi,

- Katma Değer Vergisi. 


Başvurular 31 Ekim 2016 tarihine kadar yapılabilecek. Başvurular vergi dairelerine doğrudan ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden yapılabilecek.


Vergi affı hangi tarihe kadar olan borçları kapsıyor?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com