23 / 11 / 2024

Veraset beyanı cezası nedir?

 Veraset beyanı cezası nedir?

Vefat halinde mirasçılara kalan malların veraset beyanının yapılmaması durumunda veraset beyanı cezası var mıdır? Varsa veraset beyanı cezası nedir? İşte yanıtı...


Veraset beyanı cezası nedir?


Bir kişinin vefatı halinde murisler üzerine kalan taşınır ya da taşınmaz malların verasate beyanının zamanında yapılmaması ya da hiç yapılmaması durumunda devlet mirasçılardan o yıl için belirlediği usülsüzlük cezası kapsamında bir cezai bedel alır.


Veraset ve İntikal Vergisi Yasası'nın birinci maddesi gereğince "Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız (karşılıksız) bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisi'ne tabidir." ifadesi yer alıyor. Diyelim ki mirasçı olarak üzerinize kalan gayrimenkuller var. Bu durumda söz konusu gayrimenkullerin ilgili yerlere beyanını yapmak ve vergisini ödemek zorundasınız. 


Veraset ve intikal vergisi beyannamesinin yasada öngörülen süreden sonra verilmesi nedeniyle uygulanacak usulsüzlük cezasının, söz konusu beyannamenin verildiği tarihte uygulanmakta olan usulsüzlük cezalarına ilişkin tutarlar esas alınarak, her bir mirasçı için ayrı ayrı kesilmesi gerekiyor.213 sayılı Vergi Usul Kanununun 342’nci maddesinde; “Veraset ve İntikal vergisine ilişkin mükellefiyetlerde tahakkuk muamelesi yapılmak için beyanname verme süresinin sonundan başlayarak 15 gün beklenir. Beyanname bu süre içinde verilirse vergi ziyaı olmamış sayılır. Ayrıca, mükellefe tebliğ edilmek şartı ile yeniden 15 günlük mühlet verilir. Bu hususta da yukarıdaki hüküm cari olur.” hükmü yer alıyor.