27 / 04 / 2024

Üretici fiyat endeksi 2015 Ağustos!

Üretici fiyat endeksi 2015 Ağustos!

Kira artış oranlarının hesaplanmasında baz alınan enflasyon oranları olan üretici fiyat endeksi olarak karşımıza çıkıyor.Peki Ağustos ayı üfe oranları nedir? İşte üretici fiyat endeksi 2015 Ağustos..


Üretici fiyat endeksi 2015 Ağustos!

Üretici fiyat endeksi, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ürünlerin yurtiçine yönelik üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksi olarak ifade ediliyor.


Bu fiyat endeks oranları baz alınarak kira zam oranları da hesaplanıyor. Kira artış oranları; her ay yeniden belirlenen ÜFE oranlarının on iki ayın ortalaması baz alınarak hesaplanıyor.


Bir diğer anlamı ile, kira artış oranları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişim oranını geçmeyecek şekilde hesaplanıyor.Peki Ağustos ayı üfe oranları nedir? diyorsanız işte yanıtı..


2015 Ağustos dönemine ait Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi verileri, 3 Temmuz 2015 tarihinde TÜİK tarafından açıklandı. Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,25 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,32 düştü


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,38 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,33 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe %0,26 artış ve su sektöründe %0,16 düşüş olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık düşüş kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; mobilya (%2,66), bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (%0,65), gıda ürünleri (%0,51) alt sektörleridir. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri (%-6,56), ham petrol ve doğal gaz (%-4,57) ve metal cevherleri (%-3,07) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek düşüş enerji malında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Temmuz ayında en yüksek aylık ve en yüksek yıllık düşüş enerji mallarında gerçekleşti.

Kira zammı hesaplama Ağustos 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com