28 / 03 / 2024

Temmuz ayı kira artış oranları açıklandı!

Temmuz ayı kira artış oranları açıklandı!

Temmuz ayı kira artış oranları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları bugün belli oldu.


Verilere göre on iki aylık ortalamalar yüzde 16,57 oranında artış gösterdi. Buna göre, 2018 Temmuz ayında kiracıya yüzde 16,57 oranında zam yapılacak. Bu orandan yüksek yapılan zamlar geçerli olmayacak.


TÜİK'in açıkladığı verilerin kullanılması, yalnız meskenlerdeki kiracılara yapılacak artışlarda zorunlu oluyor. 


İşyerindeki kiracılara yapılacak artış hesaplamasında bu oranların kullanılması zorunlu olmuyor. 


2020'ye kadar sözleşme serbestisinin uygulandığı işyerlerinde sözleşmede hangi oranda anlaşılmışsa o oranda zam yapılıyor. Ancak herhangi bir oran belirtilmemiş ise mal sahibi işyerindeki kiracısına istediği oranda zam uygulanıyor. 



TÜİK ÜFE oranları


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,03, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,52, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,71 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 16,57 artış gösterdi.


Hesaplama örneği

Mevcut kira bedeli 1000 lira olan bir konut kiracının 2019 Temmuz'a kadar ödeyeceği aylık kira bedelini hesaplayalım:


Mevcut kira: 1000 lira

Zam oranı: yüzde 16,57

Zam bedeli: 165,7

Zamlı kira bedeli: 1.165,7 lira


Kira artış davaları

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu'na göre, kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli oluyor.