29 / 04 / 2024

Tapuda tevhit işlemi nedir?

 Tapuda tevhit işlemi nedir?

Tapuda ayırma işlemi yapılabildiği gibi tevhit yani birleştirme işlemi de yapılabiliyor.Peki tapuda tevhit işlemi nedir? Tapuda tevhit işlemi nasıl yapılır?


Tapuda tevhit işlemi nedir?

Tevhit, kelime anlamı olarak birleştirme kelimesine karşılık geliyor.Tevhid kelimesini anlamı; tapu sicilinde ayrı kayıtlı ve birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir parsel halinde birleştirilmesi olarak karşımıza çıkıyor. 

Tevhit, aynı kişiye ait birden fazla gayrimenkul için yapılabileceği gibi, farklı kimselere ait gayrimenkuller için de yapılabiliyor. Tevhit işlemi kapsamında birleştirilecek gayrimenkullerin üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile gayrimenkul mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatları ile alınması gerekiyor.

Tapu tevhit işleminin yapılabilmesi için öncelikle tapu kadastro müdürlüğüne  başvuru yapılıyor. Onaylama işlemi, başvurunun belediyelere veya valiliklere intikalinden itibaren en geç 30 gün içinde sonuçlandırılması gerekiyor ve tescil veya terkini için 15 gün içinde tapuya bildirilmesi gerekiyor.Tapu dairesi, tescil veya terkin işlemini bir ay içinde sonuçlandırmak zorunda oluyor. 

Tapu işlemlerin yapılabilmesi için tapuda tevhit işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden binde 11,38 oranında tahsil edilen tapu tevhit harcının ödenmesi gerekiyor ve  tapu sicil müdürlüğü tarafından bazı belgeler isteniyor. Tapu tevhit işlemi için gerekli olan belgeler aşağıda yer alıyor;

* Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,

* Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası, tescil bildirimi ve kontrol raporu,

* Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.

* Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası aranıyor. Tüm bu istenilen belgeler temin edildiğinde tapuda tevhit işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleşiyor.  İşlemlerin sonucunda tapu tevhit işlemi tapuya tescil edilebiliyor. 

Tapu tevhit harcı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com