14 / 05 / 2024

Tapuda kredi kartı geçiyor mu?

 Tapuda kredi kartı geçiyor mu?

Taşınmaz malların devir sürecinde tapu müdürlüğüne belli oranlarda tapu harcı ödemesi yapılıyor. Tapuda ödenecek harçlar, yapılan devrin türüne göre değişiyor. Peki Tapuda kredi kartı geçiyor mu? diyorsanız işte yanıtı...


Tapuda kredi kartı geçiyor mu?

Bir konut, işyeri, arsa veya arazinin satış işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapu dairesinde yapılacak bu işlem için gerekli evraklarla müracaat sağlanıyor. Akabinde tapuda harç ödemesi yapılıyor.


Tapuda harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Tapuda harç oranlarını alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödemekle mükellef oluyor.


Tapuda harç oranları hesabı taşınmaz malın satış bedeli üzerinden yapılıyor. Tapu harcının ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20’dir. 


Peki Tapuda kredi kartı geçiyor mu? diyorsanız işte yanıtı...


Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçildiği için bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.

Ev alım satımında dikkat edilecek hususlar!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com