12 / 05 / 2024

TAKS hesabına dahil olmayan alanlar nelerdir?

TAKS hesabına dahil olmayan alanlar nelerdir?

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında TAKS alanlarına ilişkin bilgilere yer veriliyor.Buna göre TAKS hesabına dahil olmayan alanlar nelerdir?


TAKS hesabına dahil olmayan alanlar nelerdir?

Taks (taban alanı kat sayısı), arsa üzerine yapılacak inşaatın taban oturum alanının arsaya oranı olarak ifade ediliyor.TAKS (Taban Alan Katsayısı) = 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişen bir sayı oluyor. Arsa alanını bu katsayı ile çarpırlırsa bina oturum alanını hesap edilimiş oluyor.

Bazı yerlerde taban alanı ön yan ve arka bahçelerden belirli bir miktar çekmek sureti ile hesap ediliyor. Ön bahçeden 5m komşulardan 3m arkadan 3m çekerek kalan kısımda taban oturumu sağlanabiliyor. Bu tamamen planda yazan duruma göre değişiyor.Peki TAKS hesabına dahil olmayan alanlar nelerdir?

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin 14. maddesinin 1. fıkrasında taks hesabına dahil olmayan alanlar ile ilgili hükümlere yer veriliyor.

Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanına dahil edilmiyor.

TAKS hesabına dahil alanlar nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com