17 / 05 / 2024

Şuyulandırma işlemi nedir?

 Şuyulandırma işlemi nedir?

Özel kanuna göre ortaklaştırma olarakta bilinen şuyulandırma işlemi nedir? Şuyulandırma nasıl yapılır? İşte şuyulandırmaya ilişkin bilgiler...


Şuyulandırma işlemi nedir?

Şuyulandırma işlemi sahiplendirme anlamına geliyor .Özel kanuna göre ortaklaştırma olarakta bilinen şuyulandırma işlemi nedir?  Şuyulandırma nasıl yapılır? İşte şuyulandırmaya ilişkin bilgiler...


İmarda şuyulandırma uygulaması; bir arsanın kamu kurumları, belediyelerce kullanılma hakkı mevcut olması nedeniyle el konulup başka ada ve parsellerle birleştirilmesi daha sonrada "hisseli" olarak mal sahibi ya da başkalarınca kat mülkiyeti ya da arsa olarak sahiplendirilmesine deniyor. 


Şuyulandırma, İmar Kanununun 18. maddesi ile 2981 sayılı kanunun 10.c maddesi gereğince yapılıyor.


Birleştirme işlemleri çoğunlukla fazlalığı olan, ya da yola yakın olan alanlar üzerinde yapılıyor ve daha işe yarar hale getiriliyor. Sahip olunan alanın bu sayede değerinin arttığını da belirtmek gerekiyor ve bu artış ile birlikte hisseli olarak sizler de yeniden mallarınıza sahip olabiliyorsunuz. 


İmar planına aykırı olarak yapılan ve düzenlenen çok fazla alan bulunuyor ve bu alanların denetimleri de her geçen gün biraz daha disiplinli bir şekilde yapılıyor. İşlem sonucunda yine eskiden sahip olunan alana sahip olabiliyorsunuz ama dilerseniz bu haktan vazgeçme durumunuz da bulunuyor. 


İzale-i şuyu davası ile ortaklık nasıl giderilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com