19 / 05 / 2024

Safi değer artışı nasıl hesaplanır?

 Safi değer artışı nasıl hesaplanır?

Taşınmazların değer artış kazancında vergilendirilecek olan kazanç safi kazanç olarak ifade ediliyor.Peki safi değer artışı nasıl tespit edilir? Safi değer artışı nasıl hesaplanır?


Safi değer artışı nasıl hesaplanır?

Taşınmazın iktisap edilen tarihten başlayarak beş yıllık süre içinde elden çıkarılması durumunda gelir vergisi olarak da nitelendirilen değer artış kazancı vergisi ödeniyor.Safi değer artışı da, gayrimenkullerin değer artış kazancında vergilendirilecek kazanç olarak karşımıza çıkıyor

Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunmaktadır. 

Taşınmazların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler; 

*Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli, 

*Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler, 

*Ödenen vergi ve harçlardır.

Maliyet bedelinin tespit edilemediği durumlarda maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek bedel esas alınıyor. 

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu’nca belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit ediliyor. 


Değer artışında safi kazanç nedir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com