06 / 05 / 2024

Değer artışında safi kazanç nasıl tespit edilir?

 Değer artışında safi kazanç nasıl tespit edilir?

Bazı mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda değer artış kazancı vergisi ödeniyor.Peki değer artışında kazancı safi kazanç nasıl tespit edilir?


Değer artışında safi kazanç nasıl tespit edilir?

Gelir vergisi kanuna göre gayrimenkullerin elden çıkarılmasında bazı vergisel ödeniyor. Bu ödemelerin başında, değer artış kazancı vergisi geliyor.


Değer artış vergisi tüm mal ve haklar için ödenmiyor.değer artış kazancı vergisine tabi olan mal ve haklar şu şekilde:arazi,bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,voli mahalleri ve dalyanlar, gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtalardır.


Gelir Vergisi Kanunu gereğince iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallardan elde edilen kazanç değer artış kazancı vergisine tabi tutuluyor.Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca da safi değer artışı deniliyor.


Mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler bulunuyor.Bu indirimler;elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar oluyor.


Maliyet bedelinin tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek bedel esas alınıyor.Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal vehakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu'nca(TÜİK)belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit ediliyor.


Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedelinin üretici fiyat endeksindeki artış oranında arttırılabilmesi için, alış ve satış tarihleri arasındaki sürede endeksteki artış oranının %10 veya üzerinde olması gerekiyor.


Değer artış kazancı vergisi hesaplama 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com