11 / 05 / 2024

Mutlak koruma alanı nedir?

 Mutlak koruma alanı nedir?

Mutlak koruma alanı kavramı ile ilgili açıklamalara İçmesuyu Havzaları Yönetmeliğinde yer veriliyor.Peki mutlak koruma alanı nedir?


Mutlak koruma alanı nedir?

Mutlak koruma alanı, İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği'nde geçen bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.


İçmesuyu Havzaları Yönetmeliğine göre mutlak koruma alanı şu şekilde tanımlanıyor:"İçme ve kullanma suyu temin edilen ve edilecek olan suni ve tabii göller etrafında en yüksek su seviyesinde, su ile karanın meydana getirdiği çizgiden itibaren yatay 300 metre genişliğindeki kara alanıdır".


Mutlak koruma alanların mesafesi verilen tanımlamaya göre 300 metre olarak belirleniyor ve 300 metreden sonra, bir sonraki koruma alanı olan kısa mesafeli koruma alanı geliyor. 1000 metre genişliğindeki kara alanı orta mesafeli koruma alanına,2000 metre-havza sınırı ise uzun mesafeli koruma alanına giriyor.


Yapılaşmaya mutlak koruma alanlarında izin verilmiyor. Su havza alanından ne kadar çok uzaklaşılırsa ve mutlak ve kısa mesafeli koruma alanlarından çıkılırsa, yapılaşmaların olasılığı daha da artıyor.


Mutlak koruma alanlarında hiçbir yapılaşma yapılamamasına karşın bir de bu alanlar ilgili kurum tarafından istimlak edilen  alanlar olarak belirleniyor.


Dere mutlak koruma alanı nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com